Szilágy megye élen jár a családtípusú házak építése terén

Szilágy megyében épül a legtöbb családtípusú ház az árva gyermekeknek, 13 már elkészült, újabb tízet létesítenek, megelőzve ezzel a többi megyét. Szilágyi Róbert-István, a Szilágy Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke elmondta, ahhoz hogy a rászoruló gyerekek kikerüljenek az intézményesített formából, remélhetőleg még az idén további tíz otthont létesítenek.

A kivitelezéshez nagy önrészre van szükség, ezért más megyék kevesebb ilyen jellegű ingatlan építésére vállalkoztak, bár nagy rá az igény. Jelenleg ilyen típusú otthon épül Szilágycsehben, Krasznán, Szilágysomlyón, Szamosudvarhelyen, Inón, Nyirsiden és Szamosőrmezőn.

A szerző fotói„Tíz családtípusú házat és három nappali foglalkoztató-központot adunk át az árva gyerekeknek, melyekben az árvagondozás egy emberközelibb terét biztosítjuk számukra. Ezen családi típusú házak egyenként legfeljebb 12 gyerek otthonát jelentik majd, ezáltal a nevelőik sokkal nagyobb figyelmet szánhatnak rájuk. Az árvaházak megszokott, túlzsúfolt terét egy sokkal letisztultabb, nyugodt környezetre kell cserélni az egészséges fejlődés érdekében. Mivel a családból kiszakított gyermekek nehezen tudnak beilleszkedni a közösségekbe, pozitív hatást jelent fejlődésükre, ha intézmények helyett ilyen kisebb létszámú családi házban nőnek fel. Az idei költségvetésből erre csaknem egy millió euró önrészt biztosítunk, hogy a gyermekek mihamarabb beköltözhessenek az új otthonukba” – nyilatkozta az alelnök.

Nagy az igény a pályázati programokra

Az RMDSZ által kezdeményezett pályázati programokat - szociális, ifjúsági és műemlékvédő - az idén is meghirdetik. A szociális program által az otthoni idősgondozás több mint tíz éve hatékonyan működik, amit a megyei önkormányzat 2.100.000 lejjel finanszíroz, több mint 600 rászorulón segítve és több mint 50 munkahelyet biztosítva. „Ezt a programot folytatjuk, sőt még hozzáadtunk egy kicsit, hogy ha többen jelentkeznek, még legalább hat alkalmazott fizetését fedezhessük, ami azt jelenti, hogy csaknem további 100 idős személyen tudnánk segíteni. A program nagyon jól működik az egyházak és a civil szervezetek által, akik a magyarok által lakott településeken is nagyon hatékonyan végzik feladatukat. Eddig csak dicséretet és jót hallottunk rólunk, ezért mindenképp mellettük állunk” – fogalmazott Szilágyi Róbert.

Idén is meghirdetik a műemlékvédő programot, mellyel a műemléképületek javítását, korszerűsítését, karbantartását támogatják. A tavaly nagy volt az érdeklődés, ezért ennek költségvetését is növelték. A programra fordított összeg az elmúlt években meghaladja a 2 és fél millió lejt, idén 600 ezer lejt különítettek el, de a kérések, igények függvényében ez még változhat. Ugyancsak az RMDSZ kezdeményezte az ifjúsági, szabadidős és sport tevékenységek támogatását, melyre szintén sokan jelentkeztek az elmúlt években. A tavaly több mint 140 civil szerzet, egyház pályázott, mindannyian fontosnak tartják a gyermekekkel való foglalkozást, a szabadidős programokat, mert lényeges, hogy már a gyermekeknek is közösségi szinten valamilyen elfoglaltságot nyújtsanak, táborban vegyenek részt. Bár a tanács nem tudja teljes mértékben ezeket a tevékenységeket finanszírozni, részben hozzájárul ezek megszervezéséhez – zárta az alelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?