Szigorú látogatási szabályokat vezettek be a Hargita megyei kórházakban

A napokban újragondolták a Hargita megyei kórházak a beteglátogatás rendjét. Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is korlátozottan, szigorú szabályok szerint lehet meglátogatni a kórházban fekvő hozzátartozókat. A növekvő számú koronavírusos esetek nyomán újra korlátozásaokat vezettek be az intézmények.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház legutóbbi, július eleji orvosi tanácsi gyűlésén született döntés alapján az intézmény minden épületében és osztályán megengedett a páciensek látogatása kedden és csütörtökön 16.00–17.00 óra között, valamint szombaton és vasárnap 14.00–15.00 óra között. Kivételt képez a szülészeti osztály, ahol ugyan továbbra is tilos a páciensek látogatása, de az apás szülés engedélyezett – közölte a Maszol érdeklődésére a kórház vezetősége.

A látogatás előzetes telefonos egyeztetés alapján történik a kezelőorvossal. Az intézmény ezen kívül továbbra is lehetőséget biztosít a kritikus állapotban lévő betegek látogatásra a fent említett programon kívül is, az osztályvezető és a kezelőorvos engedélyével. Egy pácienst egyszerre csak egy személy látogathat meg, a látogatás időtartama egyik esetben sem haladhatja meg a negyed órát és tilos a három év alatti gyermekek belépése, tudtuk meg. A beteglátogatás teljes tiltásának feloldásával a csomagok beküldésének lehetősége megszűnik – tették hozzá.Fotó: Gábos Albin

A kórház vezetőségének közlése szerint a páciensek védelme érdekében tartják fontosnak a látogatás korlátozását, a döntések meghozatalakor figyelembe vették a „különféle virózisok” veszélyét. Leszögezték ugyanakkor, hogy a szabályozás a járványhelyzet függvényében „bármikor változhat”.

Székelyudvarhelyen tíz perc a maximum

A Székelyudvarhelyi Városi Kórházban kedd óta van érvényben a látogatásokra vonatkozó legújabb szabályozás. Az intézmény közösségi oldalán arról számolt be, hogy „a nemzetközi és az országos koronavírus-helyzet fokozódása miatt, valamint a pácienseink és a kórházi tevékenység zavartalan működésének biztosítása érdekében” változásokat léptettek életbe a beteglátogatások rendjében.

Ennek értelmében a betegek látogatása keddenként és csütörtökönként, valamint szombaton és vasárnap 13.30–15.30 között engedélyezett. A látogatáshoz minden esetben kötelező a kezelőorvos írásos beleegyezése, a látogatás időtartama pedig legtöbb tíz perc lehet. A látogatók számára kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése, illetve esetenként a további védőfelszerelés felvétele – olvashattuk. Megemlítették ugyanakkor, hogy az apás szülések továbbra is a korábbi szabályok szerint zajlanak.

Hasonlók a szabályok a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban is. Mint érdeklődésünkre közölték: az érvényben lévő szabályzat értelmében naponta 15.00 és 16.00 óra között lehetséges a látogatás. Kivételt képez az intézmény Covid-osztálya és neoneatológiai egysége, ahol nem fogadhatnak látogatókat a páciensek. A fertőző osztály és az intenzív terápiás részleg betegeinek látogatása csak a kezelőorvos engedélyével lehetséges, tudtuk meg.

A kritikus állapotú betegek látogatása az intézmény eljárásrendjében leírt módon, engedélyeztetés után lehetséges. A látogathatóságról a kezelőorvos, munkaidőn kímvüli időszakban az illetékes ügyeletes orvos dönt - írta a kórház vezetősége.

A betegekhez naponta egy személy mehet be, aki legfeljebb 15 percig tartózkodhat az épületben. A látogatók számára védőmaszk és védőpapucs használata kötelező. A hozzátartozók bővebb tájékoztatást a betegekről a 0266-364008-as, a 0266-365032-es vagy a 0266-364027-es telefonszámon igényelhetnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?