FRISSÍTVE – Elutasították az energiaügyi miniszter elleni indítványt

Szerdán szavaz a képviselőház a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) a Virgil Popescu energiaügyi miniszter elleni egyszerű indítványáról. FRISSÍTÉS: Elutasította a képviselőház az energiaügyi miniszter elleni egyszerű indítványt.

A „Románia energia nélkül. A román állampolgárok fizetik a számlát Virgil Popescu inkompetenciájáért” című indítványt kedden vitatták meg a plénumban. Az indítványban az USR azzal érvel, hogy minden egyes plusz nap, amelyet Virgil Popescu miniszterként tölt el, „egy újabb órányi hideget jelent, amit a románoknak a télen el kell viselniük”.

„Virgil Popescu a hozzá nem értés forrása. Ő a jelképe ennek a kudarcot vallott kormánynak, amelyet nem túl okos fickók alkotnak. És ez minden romániai fogyasztó számláján meglátszik. Ez kezd fájdalmasan megmutatkozni a feldolgozóipari alkalmazottak bankkártyáin. És ez megmutatkozik a költségvetési adósságban, amelyet a román kormánynak az áramszolgáltatóknak kell fizetnie: 40 milliárd lejt – bár az elmúlt hetekben megpróbáltak rulettezni ezzel a számmal” – olvasható az indítvány szövegében.

Az aláírók bírálták a „Virgil Popescu által tökéletesített” energiaár-kompenzációs és árkorlátozási rendszert, azt állítva, hogy az csupán „csalás, trükk vagy manőver”, ami pánikot és bizonytalanságot keltett. A kezdeményezők azt is állítják, hogy „Popescu zátonyra futtatta a gazdaságot”, és megemlítik, hogy mandátumának három éve alatt Románia oda jutott, hogy a legmagasabb energiapiaci árakkal rendelkezik az Európai Unióban.

Az egyszerű indítvány a parlamentben egy politikai eszköz, amellyel elmarasztalhatnak minisztereket, de Romániában még soha nem váltottak le egyszerű indítvány révén minisztert. A tárcavezető leváltását kizárólag a miniszterelnök kérheti, és az államelnök hagyja jóvá, az ellenzéknek pedig semmiféle ereje vagy hatalma nincs ennek vonatkozásában.

A keddi vitán Virgil Popescu energiaügyi miniszter kijelentette, hogy az USR indítványa egy „lecsó, hazugságokkal, túlzásokkal és a pánik félreérthetetlen ízével” fűszerezve. „Nem tudom, hogy pontosan ki fogalmazta meg ezt az indítványnak nevezett dokumentumot, de azt elmondhatom, hogy egy rendkívül cinikus ember. A parlament és a románok előtt azt hazudni, hogy az Olténia Energetikai Komplexumban emberek haltak meg, szégyenletes és lealacsonyító” – mondta Popescu.Virgil Popescu az indítvány képviselőházi vitáján | Fotó: Agerpres

A miniszter azzal vádolta ugyanakkor az USR-s képviselőket, hogy „nyíltan szabotálják Romániát” Brüsszel előtt. „Azzal vádolom önöket, hogy aláássák a romániai energiaszektort” – mondta a miniszter az USR politikusainak, és hozzátette, hogy fellépést kér az USR európai parlamenti képviselői ellen, akik ellenzik a vízenergia felhasználását Romániában és Európában. Azt mondta továbbá, hogy a kormány a múlt héten hozott sürgősségi rendelet elfogadásával elbátortalanította a nyerészkedéseket, és azt állította, hogy az indítvány hazugságokat tartalmaz.

Popescu megemlítette, hogy a kormány azon nagy energetikai vállalatok képviselőivel közösen, amelyekben az állam többségi részvényes, igyekszik a legjobb befektetési döntéseket meghozni annak érdekében, hogy Románia energiafüggetlen országgá váljon. Emlékeztetett, idén elkezdődött a Fekete-tenger talapzatában lévő földgáz kitermelése, és azt állította, „Románia hamarabb lesz energiafüggetlen, mint azt egyesek szeretnék”.

Azt is hangsúlyozta, hogy az energiaágazatban olyan beruházások kezdődtek, „mint eddig még soha Románia modern történelmében”, és az energiaügyi minisztérium idén több forrást különített el, mint a forradalom óta eltelt 32 év alatt összesen.

FRISSÍTÉS: A képviselőház szerdán elutasította a Virgil Popescu energiaügyi miniszter elleni egyszerű indítványt. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott indítvány 85 támogató és 191 ellenszavazatot kapott, egy törvényhozó tartózkodott a voksoláskor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?