Szatmárnémeti: magyarra cseréltek egy román sírfeliratot – etnikai konfliktust szítanak?

Romeo Pop, Szatmár megye PNL-párti alprefektusa hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán, hogy a szatmárnémeti Vasúti híd közelében található ismeretlen katona sírján a román nyelvű feliratot ismeretlen tettes magyar feliratra cserélte. Az RMDSZ szerint etikátlan kampányfogásról van szó.

Az ügyben hamar kiderült, hogy nem a márvány táblát cserélték le a síremléken, hanem öntapadóval „magyarosították” a feliratot. Az, hogy ezt ki követhette el, rejtély, az viszont biztos, hogy etnikai konfliktus generálása lehetett a cél. Sokan úgy gondolják, hogy a „magyar kártyához” gyakran nyúló helyi Nemzeti Liberális Párt szervezet áll a dolog mögött. Emiatt is tartják gyanúsnak azt, hogy az alprefektus hívta fel rá a figyelmet.

A román felirat | A szerző felvételei

Egy biztos: Szatmárnémetiben kifejezetten jól mennek a dolgok, sorra valósulnak meg beruházások, a hétvégén rendkívül sikeres városnapokat tartottak. Elképzelhető, hogy egyesek emiatt próbálnak most hirtelen a magyarok és közvetve a magyar város és megyevezetés, azaz Kereskényi Gábor és Pataki Csaba ellen uszítani, készülve a jövő évi választásokra. Mások szerint akár szélsőséges román pártok állhatnak a dolog mögött. Az RMDSZ kizárja, hogy magyarok lennének az elkövetők, elsősorban a hibás magyar nyelvű feliratra hivatkozva, és etikátlan kampányfogásnak tartják az esetet. 

A magyar felirat

„Az ismeretlen katona sírjának önkényes leragasztása kapcsán fontos kiemelni, hogy ez egy provokáció, amely a nemzetek közötti békés együttélést veszélyezteti. Az RMDSZ teljes mértékben elítéli a nemzetek közötti szándékos feszültségkeltést. A sír leragasztása nem csak a román többségi nemzetnek, de a magyar kisebbség számára is méltatlan és ártó cselekedet volt. A helytelen magyar nyelvű felirat is a szándékos feszültségkeltés tényéről tanúskodik. Azok, akik ehhez hasonló etikátlan kampányfogásokhoz folyamodnak, gátolják a közösség és egyben Szatmárnémeti fejlődését” – áll a Szatmárnémeti RMDSZ közleményében.

Szatmár megyében az utóbbi időben megszaporodtak a magyarellenes megnyilvánulások, gondoljunk csak a nagykárolyi Kölcsey-szobor felavatása kapcsán történtekre, vagy arra, hogy ismeretlen tettesek Tasnádon megpróbálták lefeszíteni Nagy Szabolcs parlamenti képviselő székhelyéről a parlamenti irodát jelző táblát.

Az ismeretlen katona síremlékével történtek kapcsán tehát sok a kérdés, egy viszont biztos: Szatmárnémetiben már megkezdődött a választási kampány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?