banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Sima úton juthatunk fel a Bihar megyei Jádremetétől a Dregán-víztározóig

Hamarosan elkészül a Jádremete és a Dregán-víztározó közötti út Bihar megyei szakasza, így a festői szépségű környezetben immár sima úton juthatunk fel az Erdélyi-szigethegység eme – főleg az eddigi rendkívül rossz út miatt – kevésbé látogatott, de felettébb csodálatos vidékére.

Az Erdélyi-szigethegység turisztikai útvonal kiépítése a Bihar Megyei Tanács többéves projektje . A részben már meglévő, de rendkívül leromlott állapotú utak felújítását, valamint a Biharfüred és Jádremete közötti szakasz kiépítését jelentő beruházás a szokásos bürokratikus romániai tempóban halad.

Utak találkozása a hegytetőn Bihar és Kolozs megye határán | A szerző felvételei

A megyei önkormányzat legfrissebb közlése szerint azonban az útvonal egyik szakasza, a Jádremete és Dregán-völgyi víztározó felé haladó, Bihar–Kolozs megye határáig terjedő 13 kilométeres része már 97 százalékban elkészült, jelenleg már ott tartanak, hogy a védőhálókat szerelik fel a az út menti sziklafalak oldalára az omlások elkerülése érdekében. Ennek a szakasznak az építési költsége meghaladta a 36 millió lejt, a megyei tanács a költségeket európai uniós támogatásból finanszírozta.

Az előző, Pásztor Sándor által vezetett megyei tanácsi elnökség indította el a projektet, még 2019 tavaszán hirdetett győztest az Erdélyi-szigethegység turisztikai út hegyvidéki szakaszának megépítésére, illetve a már meglévő részek teljes felújítására. Az összesen 56,2 kilométeres hegyvidéki út megépítését a versenytárgyaláson 105,7 millió lejes ajánlatával nyerte el egy konzorcium.

A turisztikai útvonal teljes hossza mintegy 150 kilométer. A román–magyar határszakasznál kezdődik a méhkeréki határátkelőnél és áthalad Nagyszalontán, Tenkén, Belényesen, majd a hegyvidéken Biharfüreden, a Jád-völgyi víztározó mellett és Jádremetén, innen a Dregán-völgyi víztározó felé halad és a mesterséges tó előtt éri el Bihar és Kolozs megye határát. A most 97 százalékban elkészült 13 kilométeres szakasz a turisztikai útvonalnak az utolsó részét képezi.

A Belényes és Jádremete közötti 43,3 kilométeres szakasz munkálatainak a 30 százalékával végzett a kivitelező, tudatta a megyei önkormányzat sajtóosztálya. Ez az út is két részre tagolódik, ugyanis Belényestől Biharfüredig már létezik egy leromlott állapotú aszfaltút, amit felújításra szorul. A legkomolyabb munkálatokat a 108J jelzésű megyei úton, Biharfüred és a Jád-völgyi víztározó között végzik majd, itt ugyanis eddig csak egy kavicsos-sziklás erdei út vezetett, amelyet nemcsak megerősíteni, hanem a sziklás terepen szélesíteni is szükséges.

Az elektronikus térképeken ugyan – járhatóként – szerepel ez a 108J jelzésű út is, de ez sok, főleg Kolozsvár felől érkező és a terepet nem ismerő turistát vezetett félre, nyáron ugyanis kizárólag terepjáróval lehet végigmenni rajta, télen pedig teljességgel lehetetlen a közlekedés.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?