FRISSÍTVE – Összeütközött két vonat, de a hatóságok egymásnak ellentmondó információkat közöltek

FRISSÍTVE: Tizenkét utas megsérült, közülük négy kórházba került hétfő hajnalban, amikor az Arad és Bukarest között közlekedő gyorsvonat a Teleorman megyei Roșiorii de Vede térségében hátulról beleütközött az ugyanazon a vágányon ugyanabba az irányba közlekedő, gépkocsikat szállító tehervonatba.

Reggel négy órakor azt jelentették be a 112-es segélyhívó számon, hogy összeütközött két vonat Roșiori de Vede és Măldăeni között, mire a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Utóbb közölték: nincs szó ütközésről, hanem egy tehervonat egyik kocsija kisiklott a sínről, és a mögötte érkező Arad–Bukarest gyorsvonat majdnem beleszaladt a veszteglő vagonokba.

A katasztrófavédelem szerint az ütközést sikerült elkerülni, de a vészfékezésben többen megsérültek: az első hírek szerint három személyt kórházba szállítottak kivizsgálásra, tíz másikat pedig a helyszínen láttak el, utóbb azt közölték, hogy négyen kerültek kórházba, és nyolcan sérültek meg könnyebben.

A gyorsvonaton összesen 280 utas ült, őket a tűzoltók segítették kijutni a vágányokról, és nagy részüket elszállították Roșiori de Vede állomására, a többiek a helyszínen várták meg a műszaki mentést, és a pótszerelvényt.

Elismerték: kétség sem fér az ütközéshez

A vasúti baleset körülményeiről az első nyolc órában egymásnak ellentmondó információkat közöltek a hatóságok.

A román államvasutak (CFR) első közleményei szerint a két vonat nem ütközött össze, hanem a tehervonat utolsó néhány vagonjának a kisiklása miatt foglalt maradt a pálya, és a gyorsvonat mozdonyvezetője nem lassított idejében, így a vészfékezés sérüléseket és pánikot eredményezett az utasok között.

Laurențiu Dumitru, az vasúti balesetek kivizsgálásában illetékes ügynökség (Agifer) igazgatója csak a baleset után nyolc órával, a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva erősítette meg: „kétség sem fér hozzá”, hogy ütközés történt. Elmondta: a 280 utast szállító Arad–Bukarest gyorsvonat a piros jelzést figyelmen kívül hagyva utolérte a Ford gépkocsikat a konstancai kikötő felé szállító tehervonatot, és a két szerelvény olyan erővel ütközött össze, hogy a tehervonat utolsó három kocsija kisiklott, és az azokon szállított gépkocsik közül több is leesett és összetört.

A nyomozás későbbi szakaszában kell majd tisztázni, hogy a mozdonyvezető vagy a tilos jelzésen áthaladó vonat biztonsági rendszerei hozták-e működésbe a vészféket – tette hozzá a szakértő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?