Sepsiszentgyörgyön rekordmennyiségű beruházás indul, nagy lesz a felfordulás

Rengeteg pénzből kezdődnek beruházások Sepsiszentgyörgyön, ám ez azt is eredményezi, hogy átmenetileg nem lesznek járhatók az utak, számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ennyi beruházás soha nem volt a városban, hiszen az önkormányzat idén és jövőben 127 millió euróra ír ki közbeszerzést utakra, járdákra, bicikliútra, tömbházszigetelésre, épületek felújítására vagy építésére. Emellett további 100 millió eurónyi beruházás valósul meg, amit központi hatóságok bonyolítanak le a háromszéki megyeszékhelyen, ilyen például a terelőút, a jégcsarnok, az ANL tömbházak és a bölcsődék építése, sorolta az elöljáró.

Egy év alatt felújítják a város fontosabb utcáit

Antal Árpád elmondta, hogy a napokban aláírta a kivitelezési szerződést egy négy építőcégből álló konzorciummal, amely vállalta, hogy áprilisban elkezdi és egy év alatt felújítja a Csíki, a Gyár, a Stadion, a Nicolae Iorga, a Grigore Bălan utcák útburkolatát és járdáit, illetve az Oltmező és a Păiuș David utcák járdáit. A polgármester szerint próbálják ütemezni a munkát, ám problémás lesz, hogy egy időben dolgoznak majd a Csíki utcában és a vele párhuzamos Oltmező utcában is.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A Maszol érdeklődésére Antal Árpád elmondta: a kivitelező jó ütemben halad a Sepsiszentgyörgyi terelőút építésével, aminek jövő év májusáig kell elkészülnie. Azt követően az áthaladó forgalom már nem vonul végig a városon, ezért az önkormányzat tervezi, hogy amint tehermentesítik az Oltmező és Paius David utcákat, kicserélik azok koptatórétegét és néhány évre meg lesz oldva az  aszfaltozási probléma. 

Bicikliút épül az Olt folyó gátján

Antal Árpád arról is beszámolt, hogy közbeszerzésen kiválasztották az Olt folyó gátjának Kilyén és a Sepsi Aréna közti szakaszán épülő bicikliút kivitelezőjét, ha nem lesznek fellebbezések, hamarosan aláírják a szerződést és egy hónapon belül indulhat az építkezés. A polgármester szerint készítenek egy bicikliutakra vonatkozó mestertervet, amely arra vonatkozik, hogy miként kössék össze a városban már létező és ezután megépülő kerékpárutakat.  

Új épületet húznak fel a Mikes Kelemen Elméleti Líceum elemi osztályos diákjainak

Sepsiszentgyörgyön számos iskola és óvoda épületét korszerűsítik, így a Berde Áron szaklíceum, a Váradi József általános iskola két épületét, a Székely Mikó Kollégium bentlakását, az Ady Endre általános iskola és hozzá tartozó bölcsőde épületét, a Nicolae Colan iskola és a Hófehérke óvoda épületeit korszerűsítik. Felújítási munkálatok kezdődnek a Mikes Kelemen líceum két szárnyában is, de a városközponti tanintézmény mögötti romos ingatlanokat elbontják és helyébe egy új iskolaépületet húznak fel az elemi osztályosok számára, sorolta a polgármester.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Antal Árpád arról is beszámolt, hogy készülnek a tervek a belvárosi Szabadság, gróf Mikó Imre és Petőfi Sándor utcák átalakításáról, ahol kiszélesítik a járdákat és biztonságos bicikliutakat alakítanak ki, de átalakítják a Sugás áruház előtti Szent György teret is, aminek következtében némileg elmozdítják jelenlegi helyéről a köznyelvben Süsünek nevezett Szent György-szobrot.

Számos középület megújul vagy újakat építenek

A polgármester szerint folyamatban van a volt Dohánygyár egyik épületében tervezett Kommunizmus múzeuma létrehozására kiírt közbeszerzés, emellett fel szeretnék újítani a fedett uszodát és a város épít két körforgalmat a szépmezői ipari park környékén. Az Állomás negyedi, régi buszmegállót korszerű terminállá alakítják, de felújítják a városban lévő buszmegállókat és zajlik a forgalomirányítási rendszer közbeszerzése is.

A Sepsi Aréna szomszédságában Jégcsarnok épül, Szépmezőn óvodát, bölcsődét, teniszpályákat és közösségi központot építenek. Tervezik a volt Nemzeti Bank székhelyén létrehozni a Design Bank nevű kreatív központot és idén sor kerül a Bodok hotel bontására is. A Székely Mikó Kollégium alatt üzlethelyiségeket alakítanak ki, de oda költöztetik az esketőtermet is. Felújítják a Sing-Sing-nek nevezett szociális tömbházat és hajléktalanszállót. Elindul az új piaccsarnok és az emeletes parkolóház építése, megépítik a Trial Parkot és felújítják a Zathurecky Berta idősotthont. A Borvíz utcában pedig lakásokat építenek, illetve számos tömbházlakást szigetelnek, sorolta Antal Árpád.

Hozzátette: már elkezdődött az Olt folyó fölötti új gyalogos és biciklis híd építése, ennek idén el kell készülnie. Az Erzsébet park fölötti hídra is megvan a kivitelező, ám azzal még kivárnak nyárig, mivel elkerülhetetlenek a forgalmas Kórház utcán a sávlezárások, ezért egyszer befejezik a Táncsics Mihály utca felújítását, amely menekülőút lehet majd az autósoknak, másrészt nyáron a vakáció idején amúgy is kisebb a járműforgalom.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?