Sakálok garázdálkodnak a Duna-deltában, kilövési engedélyt kértek a környezetvédelmi minisztertől

Több Tulcea megyei önkormányzat közösen kérte Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, hogy az általa vezetett tárca dolgozzon ki megoldást az elszaporodott aranysakál-populáció garázdálkodásának a megfékezésére, legvégső esetben adjon kilövési engedélyt.

Horia Teodorescu, a megyei önkormányzat elnöke a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorának elmondta, hogy több mint egy tucat település elöljárójának a panaszát és kérését továbbította a szaktárca felé. Az érintett településeken a Duna-deltában elszaparodott aranysakálok kárt tesznek a háztáji gazdaságokban, megtámadják a háziállatokat, sőt a helyiek testi épségüket és az életüket féltik a nádi farkasként, vagy toportyánként is ismert vadállatoktól. Nem utolsó sorban a turizmusra is rossz hatással van a jelenlétük – hangsúlyozták a panaszosok.Aranysakál | Fotó: R.M.S. Ratnayake/commons.wikimedia.org

A környezetvédelmi minisztériumtól azt kérték, hogy mérjék fel a sakálpopulációt, dolgozzanak ki stratégiát az állomány számának kordában tartására, végső esetben bízzanak meg olyan vadászegyleteket a kilövésükkel, amelyek rendelkeznek a sakálok puskavégre kapásához szükséges ismeretekkel.

A kilövés kényes kérdés – ismerte el a megyei tanácselnök –, mert a Duna-delta Bioszféra Rezervátum teljes területén tilos a vadászat, de az elöljáró szerint az emberi élet és a javak védelme elsőbbségek kellene élvezzen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?