banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Saját magaságyásokban kertészkedhetnek egy nagyváradi iskola kisdiákjai

Egy évet vártak a pályázók a projekt megvalósítására a világjárvány miatt, de márciusban 25 magaságyás került a helyére a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola három épületében.

A Kert az iskolában (Garden in the school) című pályázattal tízezer lejt nyert még tavaly a Nagyváradi Ovisuli Egyesület magaságyások létesítésére, tudtuk meg Herman Noémitől, a projekt felelősétől, aki úgy hozzátette: a Partiumban és Erdélyben is egyedülálló a kezdeményezésük.

A pályázatot a Nagyváradi Közösségi Alapítványhoz nyújtották be Pető Dalmával, az egyesület elnökével közösen, az anyagi támogatást az egyik kiskereskedelmi üzlethálózat biztosította, részletezte a projekt felelőse.Herman Noémi, Pásztor Gabriella iskolaigazgató, Pásztai Zoltán, az Eco Bihor vezetője, Pető Dalma és Fekete Erika tanítónő | Fotók: : Borza Melinda és Paul

A megvalósításra azonban egy évet várniuk kellett: ugyan tavaly márciusban nyerték el támogatást, de jött a vészhelyzet, ősszel sem tudtak nekifogni a tényleges munkának, így végül márciusban kerültek a helyükre a magaságyások, amelyekbe a 12 köbméternyi termőföldet a nagyváradi Eco Bihor Kft. adományozta – ez a nagyváradi hulladéklerakó, ahol komposztálnak is, a termőtalajt pedig értékesítik).

A Szacsvay iskola három épületében összesen 25 elemi osztály működik, tanítóik vezetésével a kisdiákok kertészkedhetnek majd a magaságyásokban.

„A gyerekek alig várták, hogy ültethessenek, minden osztály kapott egy magaságyást, és közösen döntötték el, hogy mi kerüljön ezekbe, s megvették a magvakat, palántákat” – mondta Herman Noémi, aki hozzátette: ugyan nem a legjobbkor jött az egyhónapos vakáció, hiszen így a gyermekek nem látják, mi és hogyan növekszik ez idő alatt.

Képzés és szakkönyvek

A pedagógusoknak képzést is tartottak: a Tamási Áron Mezőgazdasági Iskolából Hoffmann Andrea, a Léda Levendula Gardenből Csigér Krisztina adott tanácsot arról, hogy miket és hogyan ültessenek.

„Hoffmann Andrea azt mondta, hogy továbbra is segítségünkre lesz egy testvériskola programban, jönnek majd tőlük diákok, és segítenek az ültetésben meg a gondozásban” – mesélte a projektfelelős.

Ebből a „dobozból” csöppnyi kert lesz az iskolaudvaron

A pedagógusoknak egyébként azt tanácsolták, hogy ne feltétlenül virágokat ültessenek, hanem olyan növényeket, amelyek ehetőek és látványosak, mint például a cherry-paradicsom, a retek, a zöldhagyma vagy a fűszernövények.

Az iskolakönyvtárnak szakkönyveket is vásároltak a projekt keretében, így a magaságyások gondozásáról és a kertpedagógiáról is olvashatnak a tanítók, diákok. A szakkönyvek elsősorban abban segítenek, hogy a kiskertészeknek egész évben legyen, amit csinálni a kertben, a tanároknak meg abba, hogy mit is lehet tanulni mindennek segítségével.

Folytatást is terveznek

Mint megtudtuk, egy magaságyás segítségével éppúgy lehet számolást tanulni, mint magyar irodalmat, verseket, vagy éppen természetismeretet, hiszen a gyermekek láthatják, hogyan lesz az elvetett magból termő növény. S bár a negyedik osztályosok elbúcsúznak a gondozástól, az őket követő előkészítősöknek a rendelkezésükre áll majd a magaságyás, hogy kertészkedjenek, tanuljanak.Ismerkedés a magaságyással

Herman Noémi elmondása szerint bár rosszkor jött az egyhónapos vakáció, palántázni azért még lehet akár májusban is, egészen június végéig, tehát egy-két hónap alatt lesz még lehetőség arra, hogy látványos növényeket ültessenek, lesz eredménye a munkájuknak, s akár cserebere alapú piacot is szervezhetnek a kisdiákok a terményekből.

Ez a pályázat egyszeri támogatás volt, a projektfelelős azonban bizakodó: mint mondta, nemcsak Romániában vannak lehetőségek, hanem nagyon sok EU-s pályázat is foglalkozik zöld óvodák, zöld iskolák megteremtésével.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?