Romániai gazdák: a mezőgazdasági miniszter is legyen tagja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak

A gazdák politikai megállapodás megkötését sürgetik a parlamenti pártoktól annak érdekében, hogy a mezőgazdasági minisztert is felvegyék a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tagjai közé. Szerintük erre a hatékony élelmezésbiztonság miatt volna szükség, az ukrajnai konfliktus ugyanis világszintű élelmiszerválsághoz vezethet.

A kezdeményezők a CSAT szerkezetéről és működéséről szóló, 2002/415-ös törvény módosítását kérik a törvényhozóktól – olvasható a Gazdálkodók Ereje Egyesület vasárnap kiadott közleményében.

A törvény értelmében jelenleg a CSAT tagjai a következők: Románia elnöke, a román kormány miniszterelnöke, valamint a védelmi miniszter, a belügyminiszter, a külügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója, a vezérkari főnök és az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.A CSAT januári ülése | fotó: presidency.ro

„Nem beszélhetünk hatékony élelmezésbiztonságról minden román állampolgár számára anélkül, hogy ne lennének pénzügyileg stabil agrár-élelmiszeripari termelőink, akik a legjobb körülmények között végezhetik tevékenységüket, anélkül, hogy állandóan azzal a gondolattal élnének, hogy holnap lakatot kell tenniük a gazdaság kapujára. Az ország védelme a gazdák védelmét is jelenti. Most, amikor az elkövetkező évtizedekre eldől a román agrár-élelmiszeripari ágazat sorsa, úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdasági miniszter jelenléte szükséges a CSAT-ban” – érvel a gazdálkodókat tömörítő egyesület elnöke, Vlad Macovei.

Az egyesület ugyanakkor felkérte Klaus Iohannis államfőt, hogy támogassa ezt a kezdeményezést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?