Iohannis szerint Romániának az összes lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie az orosz–ukrán konfliktus miatt

Romániának az összes lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie – jelentette ki szerdán az orosz–ukrán válság kapcsán Klaus Iohannis.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése utáni sajtótájékoztatóján az államfő elmondta: a testület átfogóan elemezte a régió biztonsági helyzetét, beleértve a katonai, gazdasági és energetikai vonatkozásokat, illetve az ellenőrizetlen migrációt is.

„Romániának 600 kilométeres közös határa van Ukrajnával, biztosak kell lennünk abban, hogy fel vagyunk készülve az összes lehetséges forgatókönyvre” – jelentette ki az államfő. Szerinte az orosz–ukrán válság nemcsak Ukrajna vagy a Fekete-tenger régiója, hanem a teljes euroatlanti térség biztonságát fenyegeti.

„Ezért fontos, hogy ezekben a pillanatokban a NATO és az EU egységesen és szolidárisan lépjen fel” – fogalmazott Klaus Iohannis.

Több fontos intézkedést fogadott el a Legfelsőbb Védelmi Tanács. Az államfő szerint a román állampolgároknak nincs okuk a félelemre.A CSAT szerdai ülése | Fotó: presidency.ro

Az elnök az intézkedések között említette a NATO- és az amerikai haderők romániai jelenlétének erősítésére tett törekvések folytatását. Emellett a kormány és az illetékes intézmények folytatják az előkészületeket az esetleges menekülthullámok, valamint a gazdasági, az energetikai és a pénzügyi-banki szektort érintő negatív hatások kezelésére.

Ugyanakkor felgyorsítják az ország 2020–2024-es védelmi stratégiájába foglalt, a nemzetbiztonságot érintő törvénytervezetek felülvizsgálatát – tette hozzá.

Iohannis elmondta, a román hadsereg vezérkari főnöke a CSAT elé terjesztett egy intézkedéstervezetet, amely kiegészíti a NATO-val összehangolt eddigi terveket, és lehetővé teszi, hogy Románia minden lehetséges forgatókönyvre megfelelően felkészüljön. A CSAT ezt is jóváhagyta.

„Románia a történelem eddigi legerősebb politikai-katonai szövetsége, a NATO tagjaként jelenleg minden biztonsági garanciát élvez, és egyetlen román állampolgárnak sem kell félnie. Biztosítom Románia polgárait, hogy szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megvitassuk, meghozzuk és gyakorlatba ültessük a mindannyiunk biztonságát szolgáló leghatékonyabb intézkedéseket” – fogalmazott az elnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?