Románia leválhat Bulgáriáról a schengeni csatlakozás ügyében

Románia leválhat Bulgáriáról a schengeni csatlakozás ügyében - ezt Marcel Ciolacu miniszterelnök jelentette ki a Szociáldemokrata Párt vezetői egyeztetésén a stiripesurse értesülései szerint. 

„Amennyiben Hollandia nem vonja vissza a Bulgáriával kapcsolatos vétóját, akkor nem marad más lehetőségünk, mint a leválás Bulgáriáról. Ez egy hosszú folyamat lesz. Reméljük, hogy Mark Rutte (holland miniszterelnök - a szerk. megj.) megoldja a helyzetet, s nem lesz erre a lépésre szükség” - mondta Ciolacu a portál információi szerint. A holland parlament ezen a héten szavaz a bolgár schengeni csatlakozással kapcsolatban. Románia és Bulgária eddig „csomagban”, együtt pályázott a Schengen-tagságra. Marcel Ciolacu a megbeszélésen elmondta: márciusban nyílhatnak meg a repülőtéri Schengen-határok Románia esetében, de ez még az Európai Parlamenten is múlik.    

A holland parlament ezen a héten dönt Bulgáriáról Fotó: AdobeStock 

Osztrák lapértesülések szerint, Gerhard Karner azokkal a feltételekkel támogatná Románia és Bulgária belépését az úgynevezett Air Schengenbe, hogy a közúti és a vasúti határátkelőkön szigorítsák a határellenőrzést Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország között, az Európai Bizottság fordítson a korábbinál háromszor több pénzt a Frontex (az EU határvédelmi hivatala) bulgáriai műveleteire, továbbá Románia és Bulgária fogadjon be (vagyis vegyen át) menedékkérőket, főleg afgánokat és szíriaiakat. A román hatóságok reményei szerint az EU igazságügyi és belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán születhet döntés a román és a bolgár - várhatóan kétlépcsős - schengeni csatlakozásról.

Cătălin Predoiu belügyminiszter kiemelte: Ausztria egyelőre csak egy sajtónyilatkozatban fogadta el Románia schengeni csatlakozását a légi határok esetében, ami nem hivatalos álláspont.  Két nap múlva a Salzburgi Fórumon találkozik osztrák kollégájával, Gerhard Karnerrel, akkor veheti majd biztosra az orsztrák álláspontot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?