banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Román elemzés: a Nagy-Románia Párt kampányait idézik az AUR durva támadásai

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az elmúlt hetekben durva támadásokat indítottak az RMDSZ ellen, olyan jelzőkkel élve, mint „árulók” vagy „undorító, soviniszta teremtmény" - írja elemzésében az G4 Media. A portál arra emlékeztet, hogy legutóbb a Nagy-Románia Párt építette kampányait RMDSZ-ellenes üzenetekre a 90-es és 2000-es években.

Az AUR vezetői közül legutóbb Dan Tănasă alelnök, Maros megyei AUR-képviselő, brassói polgármesterjelölt támadta az RMDSZ-t. „Kelemen Hunor és az RMDSZ teljes csapata mindig is Romániától idegen parancsoknak engedelmeskedett. Az RMDSZ  európai parlamenti képviselői Európában más államok érdekeit védték, nem Romániáét. A Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség elfogadták az RMDSZ és Kelemen Hunor kettős játékát. Bűnrészesként hallgattak a nemzeti érdekek elárulásáról. Most félnek, hogy leleplezzük őket, félnek, hogy felfedjük valódi politikájukat” – írta a politikus közösségi oldalán.

A G4 Media szerint az RMDSZ elleni támadások azt követően erősödtek fel, hogy az AUR nem kapott meghívást az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) legutóbbi jelentős eseményeire. Ehhez a pártcsalédhoz tartozik többek között Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, s egyes sajtóinformációk szerint az ECR-hez áll a legközelebb a Fidesz is. Az AUR vezetői kénytelenek tudomásul venni, hogy rendre „elfelejtik” őket a jobboldali, szuverenista pártok találkozóira. 

Mint arra a portál cikke emlékeztet, a magyar kormány egyik minisztere az AUR kapcsán még februárban kijelentette: „aki az erdélyi magyarok ellensége, az Magyarország ellensége is". A G4 Media Lázár János építési és közlekedési miniszternek a kijelentéseire utal. A tárcavezető a Maszolnak adott interjújában közölte: aki az RMDSZ ellensége, az a Fidesz ellensége, aki a magyarok ellensége bárhol a Kárpát-medencében, az Magyarország ellensége”. Ezt azokkal a román sajtóban megjelent találgatásokkal kapcsolatban jelentette ki, hogy valamiféle együttműködés alakulhat ki az európai konzervatív táboron belül a Fidesz és az AUR között. 

Simionékat zavarja az európai elszigeteltségük Fotó: George Simion Facebook oldala

A magyar kormánypárt befolyásos politikusa arra emlékeztett, hogy az európai konzervatív politikai térben Orbán Viktor miniszterelnök megkerülhetetlen. „A legrégebb óta a választok bizalmának elnyerésére képes politikus, akinek a legnagyobb tapasztalata, felkészültsége és tekintélye van ebben a táborban. Mellőzhetetlenül erőteljesen képviseli a migráció visszautasítását, a családok támogatását, vagy a nemzeti önrendelkezést, szuverenitást, mint értékeket” - hangsúlyozta Lázár János. 

A politikus szerint az a „sunyi fondorlatosság”, hogy Orbán Viktort Európában a konzervatív térfélen meg lehet kerülni, ki lehet cselezni, egy súlyos tévedés, egyszerűen lehetetlen. „Ma, nemcsak Európában, hanem a nemzetközi erőtérben - Izraeltől Amerikán keresztül - nemcsak tisztelik a konzervatív erők a magyar miniszterelnököt, hanem szövetségesüknek is tekintik” – mondta a miniszter.

Lázár János leszögezte, a magyar kormány politikája világos: aki a magyarok ellensége, az Magyarország ellensége. „Sőt, többet mondok ennél: aki az RMDSZ ellensége, az a Fidesz ellensége. Ebből a szempontból azt tartom irányadónak, amit Kelemen Hunor már megfogalmazott, miszerint az AUR veszélyt jelent a magyarságra nézve. A magyarságnak össze kell fognia annak érdekében, hogy egy magyarellenes párt előretörését megpróbálja megakadályozni a maga rendelkezésre álló eszközeivel, például úgy, hogy az RMDSZ erősítését segíti” - fogalmazott a Fidesz politikusa. Szerinte éppen ezért nem mindegy, hogy ki kerül az Európai Parlamentbe a Románia számára rendelkezésre álló mandátumok megszerzésével. 

A G4 Media szerint legutóbb a Nagy-Románia Párt építette kampányait RMDSZ-ellenes üzenetekre a 90-es és 2000-es években.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?