Riasztóan emelkedik a kábítószerfüggő gyermekek száma – Ezek a droghasználat jelei a pszichológus szerint

Ijesztően megugrott a kábítószer-fogyasztás miatt kezelt gyermekek száma. Háromszor több, mint 2022-ben és ötször több, mint 2021-ben, mondták a Digi24-nek szakértők. A bukaresti Obregia pszichiátriai kórház orvosai szerint a 2021-es 30-ról tavaly több mint 250-re emelkedett a sürgősségi osztályukra ebből az okból bevitt kiskorúak száma. A legfiatalabb gyermek, aki kábítószer-túladagolás után kórházba került, 11 éves volt.

„Általánosságban elmondható, hogy a gyermekpszichiátriai osztályokra több gyermek és serdülő érkezik, mint a világjárvány előtti években” – mondta Florina Rad, az Obregia Kórház gyermekosztályának vezetője a Digi24-nek. Hozzátette, miután a kórházból kiengedik a pácienseiket, a továbbiakban nem tudják, mi történik velük, amennyiben nem hozzájuk térnek vissza, hanem a szakambulanciák segítségét veszik igénybe. Így nincsenek adataik arról, mennyien gyógyulnak meg, és mennyi a visszaeső.

Illusztráció | Fotó forrása: PexelsMiután a kórházból a gyermekek hazatérnek, a gyógyulásuk a családon múlik, mivel, mint Cătălin Țone drogellenes szakértő elmondta, nincs állami ellátási rendszer azok számára, akiknek a pszichiátriai kórház elhagyása utána utógondozásra lenne szükségük. „Van néhány magánklinika, melyek mostanában kezdtek működni. A családra vannak bízva a gyermekek, és ha a családnak nincsenek lehetőségei, akkor visszaesnek, visszatérnek a drogfogyasztáshoz, mert a szülők elfoglaltak, és kezdődik minden elölről” – magyarázta a drogszakértő.

A pszichológusok szerint a szülők, ha figyelnek, észrevehetik, ha a droghasználat kísértésébe esik a gyermekük. Carmen Oprea, a Drogellenes Ügynökség pszichológusa úgy gondolja, serdülőkorban a szülőknek mindenekelőtt arra kell figyelniük, hogyan a gyerekük hogyan tölti a szabadidejét, hol és főleg kivel. „Viselkedésbeli változásként elsősorban az iskolából való lógást vagy az iskola kihagyását említeném. De a legfontosabb, hogy a szülők megértsék, hogy először beszélgetni kell, kérdezni és felvetni a problémát, még mielőtt ilyen jelek elkezdenének megnyilvánulni” – magyarázta a pszichológus.

Maszolon korábban foglalkoztunk már a fiatalok droghasználatának témájával. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, mit tegyenek a szülők, ha rájönnek, hogy gyermekük kábítószert fogyaszt. Kalóz János György pszichológus és addiktológus szerint az a legfontosabb, hogy gyanakvás esetén a szülők ne kérdezzenek rá egyenesen a lényegre, mivel ez tagadáshoz vezethet, a gyermek pedig úgy érzi, hogy folyamatosan megfigyelik, közben megtalálja a kiskapukat és továbbra is használni fogja a kábítószereket. Ugyanakkor arról is írtunk, hogy milyen egyszerűen juthatnak hozzá a drogokhoz a diákok az iskolában, két fiatal őszintén vallott a tapasztalatairól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?