Rendőrautó-beszerzés: a belügyminiszter ismertette a belső ellenőrzés eredményeit

Lucian Bode belügyminiszter csütörtökön bejelentette: a rendőrségi BMW-járművek beszerzésére kiírt pályázat szabályos volt, és hogy az USR elnöke, Cătălin Drulă „tudatosan félretájékoztat”, mert éppen ő volt az, aki szállításügyi miniszterként aláírta az ügylet technikai részleteit tartalmazó adatlapot.

Lucian Bode sajtótájékoztatón ismertette a minisztérium ellenőrző testülete által készített jelentés következtetéseit a 300 rendőrautó beszerzésére kiírt pályázat kapcsán.

Cătălin Drulă, az ellenzéki USR elnöke többször is azzal vádolta a tendert kiíró szakminisztériumot, hogy Klaus Iohannis barátjának a cégére szabva dedikált versenytárgyalást hirdetett meg.

„Láttam, hogy a volt közlekedési miniszter, Cătălin Drulă úr a népszerűség után sietve azt mondta, idézem, »Bode rendőrsége kijött, hogy hazudjon érte és Iohannisért«. Drulă úr szégyentelenül összeesküvéssel vádol, miközben nem mondja el, hogy milyen fontos és meghatározó szerepe van ebben az ügyben” – jelentette ki a belügyminiszter. Elmondta: a belügyminisztérium ellenőrző testülete megállapította, hogy a versenytárgyalás és a rendőrautók beszerzésének szükségessége valós igényekre alapozott. „A közlekedésrendészetnek sürgősen szüksége van nagy teljesítményű eszközökre, hogy elérje a közúti balesetek áldozatainak számának csökkentésére irányuló nemzeti célkitűzést” – idézte a az ellenőrzés záródokumentumából Lucian Bode. Hozzátette, az összes műszaki dokumentációt a belügyi és a közlekedési minisztérium szakosodott struktúrái készítették el, elemezték és jóváhagyták, és az Európai Beruházási Bank külső értékelője is elfogadta.

Fotó forrása: Román Rendőrség Facebook-oldala

„A teljes közbeszerzési eljárást az ajánlatkérő hatóság – a Román Rendőrfőkapitányság – az objektivitás, az átláthatóság és a jogszerűség elveinek megfelelően, minden intézményi szűrőn áthaladva bonyolította le. A megfelelőségi véleményt, amely nélkül a pályázatot nem lehetett volna lebonyolítani, a romániai közbeszerzéseket felügyelő hatóság, az ANAF adta” – közölte a belügyminiszter.

Lucian Bode szerint a pályázat korrekt, és azt mutatja, hogy a Cătălin Drulă, az USR jelenlegi elnöke által korábban vezetett szállításügyi minisztérium jóváhagyta a 300 járműre vonatkozó finanszírozási kérelmet, beleértve a műszaki adatlapot is.

„Sajnálom, hogy néhányan csalódottak lesznek, de a pályázat helyes, és Drulă úr tudatosan félretájékoztat. Íme, miért: 2017-ben a Román Rendőrfőkapitányság és a Közlekedési Minisztérium közötti megbeszéléseken megállapítják, hogy szükség van egy modern forgalomfigyelő rendszerre. 2018-ban a megbeszélések ugyanazon következtetéssel zárulnak: a műszaki leírással kísért finanszírozási kérelem szükségességével. 2020. október 1-jén a Román Rendőrfőkapitányság benyújtja a finanszírozási kérelmet és a műszaki leírást, a műszaki projektet. 2020. november 12-én kiadják a 971. számú kormányhatározatot, amely jóváhagyja a projekt kiadásainak szükségességét. Itt van nálam a 971-es határozat (...), amelyet nyilvánvalóan Drulă legújabb politikai társa, Ludovic Orban írt alá, és amelyben nyilvánvalóan többek között 300 jármű vásárlását találják. 2021. május 25-én a Cătălin Drulă által vezetett Közlekedési Minisztérium jóváhagyja a finanszírozási kérelmet, beleértve a műszaki részleteket tartalmazó adatlapot is. 2021. július 5-én a Drulă által vezetett minisztérium jóváhagyása alapján aláírták a 106/2021 számú finanszírozási szerződést, amelyet egyrészről a közlekedési minisztérium, másrészről a Román Rendőrfőkapitányság mint kedvezményezett ír alá. A közlekedési minisztérium képviselője Drulă miniszter” – tette hozzá Bode, aki át is adta az újságíróknak a Cătălin Drulă és Benone Matei országos rendőrfőkapitány által aláírt finanszírozási szerződés egy-egy másolatát.

Lucian Bode belügyminiszter  | Fotó: Agerpres

„A szerződés 2. melléklete a műszaki adatlap, amelynek 7. oldalán találjuk a hengerűrtartalmat, a sebességváltót, a vontatást, a hosszúságot, a karosszériát, a színt, a különleges feliratokat. Nagyon fontos (...): 8 + 1 sebességes automata sebességváltó. Mit mondott Drulă úr néhány nappal ezelőtt? Hogy olyan műszaki leírást készítettünk, amelyben szándékosan szerepeltettünk például egy 8+1-es sebességváltót, hogy valakinek kedvezzünk. Micsoda pofátlanság azzal vádolni a román rendőrséget és a belügyminisztériumot, hogy bizonyos előírásokat a saját hasznukra készítettek, amikor csak annyit tettek, hogy ezeket az előírásokat a közlekedési minisztérium által aláírt finanszírozási szerződéshez csatolt műszaki tervből vették át” – tette hozzá Bode.

Az előzmények

Mint ismert, a Román Rendőrfőkapitányság (IGPR) idén - a korábban tervezett 300 helyett - immár 600 darab BMW típusú gépkocsit vásárol az Automobile Bavaria KFT-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet. A tendert elnyerő vállalkozás azt állítja, semmi szabálytalanság nem történt, míg mások azt mondják, hogy a versenykiírást személyre szabták, vagyis olyan feltételek szabtak, amelyeknek csak Schmidt cége felelt meg. Kiderült, az utóbbi években nemcsak a mostani rendőrautó-beszerzéséért kasszírozott a Iohannis-közeli vállalkozás, sőt ez a mostani közel százmillió lej csak a negyede annak, ami az államkasszából jutott az államelnök barátjának.

A 600 darab BMW rendőrautó beszerzésére megkötött szerződés értéke 98 millió lej. A rendőröket és rendvédelmi szervezeteket tömörítő Europol szindikátus azzal vádolja a belügyminisztériumot, hogy külön pályázatot szervezett, mert a műszaki leírásban meghatározott kritériumok alapján csak BMW modellek jöhettek szóba – számolt be a Szabad Európa. Az Automobile Bavaria Kft. vezetősége ugyanakkor közölte: a teljes pályázati eljárás nyilvános volt, és szó sem volt „dedikálásról”.

A rendőrségi szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a műszaki előírások kifejezetten a BMW modellekhez vezetnek, mivel más autógyártóknak nincsenek olyan modelljeik, amelyek megfelelnek ezeknek a feltételeknek. Olyan járművet szeretnének, amelynek a teljesítménye legalább 130 kW, benzinmotoros, motornyomatéka legalább 290 Nm, állandó 4×4-es összkerékhajtása (AWD), AA típusú karosszériája legyen, a sebességváltó pedig automata, legalább 8+1 fokozatú váltóval. Az egyetlen márka, amely megfelel ezeknek a specifikációknak, az a BMW, a típusa pedig 320ix – magyarázta az Europol.

Az ügyből politikai botrány kerekedett, az ellenzéki pártok, közöttük az USR a kormány felelősségét firtatja és a rendőrséget is azzal vádolja, hogy összejátszik a belügyminiszterrel és az államfővel a sikeres ügylet érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg