Költségvetés-kiegészítésről és új lakóotthonok építéséről is döntött a Maros Megyei Tanács

A szelektív hulladékbegyűjtésre vonatkozó új közbeszerzési eljárás elindításáról, valamint költségvetés-kiegészítésről döntött mai ülésén a Maros Megyei Tanács – tájékoztatott közleményében az önkormányzat.

A képviselőtestület sürgősségi eljárással jóváhagyta, hogy azokban az övezetekben, ahol szerződésbontásra került sor a hulladékbegyűjtő céggel, elindíthassák az átmeneti időszakra érvényes megbízási eljárást egy új szolgáltatóval. Az ideiglenes megbízatás addig tart, amíg az új közbeszerzési eljárás során nyertes jelentkezővel megkötik a szerződést.

Az 1-es számú kerelőszentpáli övezetben, a 4-es számú szászrégeni, a 6-os számú balavásári, valamint a 7-es számú mezőrücsi övezetben került sor szerződésbontásra az eddigi szolgáltatóval a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének elmulasztása miatt. Ugyanakkor jóváhagyták az új közbeszerzési eljárás elindításához szükséges dokumentációt is.

Kép forrása: Facebook

A közlemény tájékoztat arról is, hogy a helyi jövedelemadóból befolyt összegek két százalékának visszautalását követően Maros megye több mint 12 200 000 lejben részesült. Az RMDSZ kezdeményezésére, két évvel ezelőtt elfogadott rendelet értelmében ezeket az összegeket a helyi és megyei önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények finanszírozására kell fordítani. Így 8 287 000 lejes költségvetés-kiigazításban részesül a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, 3 989 000 lejt kap az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, 24 000 lejt kap a Vatra, 22 000 lejt pedig a Látó irodalmi folyóirat, továbbá 70 000 lejben részesül a Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Központja.

A hozzáadottérték-adóból visszaosztott összegekből 6 055 000 lejt kapott Maros megye, amelynek jelentős részét a tej és kifli program támogatására fordítják, 3 835 000 lejt a megyei utak karbantartására költenek el. Költségvetéskiegészítést kaptak továbbá az Inkluzív Oktatási Központok, a Salvamont – Barlangi és Hegyimentő Szolgálat, a Személyi Nyilvántartó Hivatal, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság.

Új lakóotthonokat hoznak létre

A megyei tanácsosok jóváhagyták, hogy közel egymillió lejjel támogassák azokat a területi közigazgatási egységeket, ahol helyi forrásból biztosítják a diákoknak járó tejet, kiflit és gyümölcsöt. Támogatásban részesült Szászrégen, Nyárádszereda, Balavásár, Kibéd, Koronka, Nyárádremete, Nyárádgálfalva, Makfalva, Gernyeszeg, Nyárádmagyarós, Backamadaras, Sóvárad, Kerelőszentpál és Csíkfalva.

A tanácsülésen elfogadták továbbá, hogy a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság olyan új lakóotthonokat hozzon létre, amelyek a felnőtt sérült személyek számára nyújtanak segítséget, és amelyek létszáma nem haladja meg az 50 főt. A sérült személyek jogaira és védelmére vonatkozó 2018. évi 69-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a fogyatékkal élőket ápoló intézetekben a gondozottak létszámát 2023 végéig 50 személyesre kell csökkenteni. Ilyen típusú átszervezésre került sor Holtmaroson, Szászrégenben, Mezőcsáváson és Mezőkapuson.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?