Rendezvények Erdély-szerte gyermeknap alkalmából – mutatjuk, miből válogathatnak

Idén ismét szabadtéri közös szórakozásra hívják a gyermekeket június 1-jén. Gazdag programkínálattal kedveskednek a kicsiknek Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Kolozsváron, Nagyváradon és Marosvásárhelyen is. Mutatjuk, miből válogathatnak az ünnepeltek.

Majális, bábszínház Kolozsváron

Az elmúlt évek bevált praktikáját alkalmazva idén is június 1-én a majálisozóktól lesz hangos a Colina park. A Kolozsvári Majális 10 órától kezdődik, az egésznapos programok között megtalálható a kézműves foglalkozások, az arcfestés, lovaglás, ugrálóvár és egyéb gyermekfoglalkozások is. Az idei év fő fellépője az X-Faktorból ismert Paulina lesz.

A tavalyi majális | Fotó: Varró-Bodóczi Zoltán

A Barangolás meseországban szervezői idén is gyermeknapi ünneplésre hívják a kolozsváriak apraja-nagyját. A korábbi évektől eltérően idén két napos lesz a rendezvény, így június 1-jén és 2-án is lehetőség van arra, hogy különböző programokkal ünnepeljük a gyermekeket és az ő varázslatos világukat.

A Sétatéren a Kaszinó térségében bábszínházi előadások és koncertek, illetve kolozsvári diákcsapatok népi előadásai és koncertjei lesznek láthatóak. Emellett a két nap során a kicsik olyan műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, ahol kipróbálhatják az origami készítést, kerámia festést, különböző társasjátékokat és még sok mást.

Az előadások és koncertek a Kaszinó előtti színpadon lesznek láthatóak, a népi koncertek és táncok a Kaszinó épületében, a műhelyfoglalkozások pedig az épület mögött és a sétányokon. Minden programra ingyenes a belépés.

Bonchidán vezetett sétákkal, gyerektevékenységekkel és interaktív kiállítással várják a látogatókat június 1-jén a Bánffy-kastélyban. A Transylvania Trust Alapítvány által szervezett nyílt napra gyereknapon várják az érdeklődőket 10 és 17 óra között. A program magyar és román nyelvű vezetett sétákkal, gyerektevékenységekkel és a Bánffy Miklós erőterei című interaktív kiállítással várja a közönséget.

Bánffy Miklós születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítást hoztak létre, amely a gróf életének és munkásságnak legfontosabb pillanatait mutatja be. Erről IDE kattintva olvashatnak bővebben.

Fotó: Transylvania Trust Alapítvány

Játszóház, kiállításmegnyitó Marosvásárhelyen

Gyermeknapkor a Gemma Book Café Kiss Bora színművésznő rajzaiból rendez kiállítást, melynek megnyitóját csütörtökön 18 órakor tartják. A rajzokat a képzőművészet területén is kísérletező Kiss Bora színművésznő Markó Béla: A pitypangok királya című verseskötetéhez készítette. A megnyitóra a belépés ingyenes, a kiállítás pedig június 30-ig tekinthető meg.

Kiss Bora a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színművésznője, szabadidejében rajzol, fest, zenél, jógázik. Szereti az állatokat, a természetet és ez a rajzaiban is kifejezésre jut. A kiállított rajzokat B. Fülöp Erzsébet színművésznő méltatja. Mindezek mellett zenélni fog Kováts Anna Tünde előadóművész.

Fotó: Gemma Book Café

Emellett Gyermeknapi Játszóházba várják a családok apraját és nagyját 15 és 18 óra között a Marosvásárhelyi Vár Kupolájában. Emellett kézműves tevékenységekkel, továbbá bel- és kültéri játékokkal szórakoztatják érdeklődőket. A helyszínen lehetőség van támogatni A város segít program oktatási tevékenységét és az abban részt vevő gyerekeket. E cél érdekében köszönettel fogadnak játék-, élelmiszer- és pénz adományt. További információkért hívják a 0265-311727-es telefonszámot. 

Tánc, zene, szórakozás Sepsiszentgyörgyön

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy főterét és az Erzsébet parkot. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű programkínálattal, tevékenységekkel, játékokkal és koncertekkel várják a kicsi és nagy gyermekeket a városközpontba.

A 9 és 20 óra között zajló programsorozat bőven kínál választékot: a gyerekeket megcélzó vásár mellett lesznek koncertek, bábelőadások, modern tánc- és zumbabemutató, gyermektáncház, óriáskifestő, sőt gyereknapi nyereménysorsolás is.

A Főtéren található kőszínpad délelőtt gyerekelőadásoktól, táncbemutatoktól lesz hangos: délelőtt 10 órától a Gyermekek Palotája diákzenészei és modern táncosai csillogtatják meg tehetségüket. Ezután gyerektáncházra kerül sor a Folker együttes közreműködésével. Délután 14:15 órától román nyelvű bábelőadást lehet megtekinteni a Kőszínpadon: a brassói Teatrul Strada a Trei Iezi Cucuieți című előadását hozza el az érdeklődőknek. Ezt követően ismét a népszerű modern táncé lesz a főszerep. A kőszínpadi programok sorát a magyarországi Kifli együttes gyermekkoncertje zárja majd este 19 órától.

Fotó: Gazdag a programkínálat | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Este 8 órai kezdettel kerül sor a Kincskeresők Néptáncegyüttes évadzáró előadására a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Az Erzsébet parkban 9 és 19 óra között a dr. Kovács Sándor cserkészcsapat népi, ügyességi, valamint logikai játékokkal várja a gyerekeket. 10 óra és 18 óra között drótkötélpálya, valamint 11 óra és 18 óra között mászófal kipróbálására is lehetőség lesz. A Barabás Lovarda szervezésében a lovaglást is kipróbálhatják a gyerekek. A Mathias Corvinus Kollégium Egyesület 11-13 és 15-17 között különböző kísérletek bemutatása által a természettudományok világába kalauzolja a kicsiket. 

A minden évben töretlen népszerűségnek örvendő futó-, roller- és kerékpárverseny idén sem hiányozhat a gyereknapi programkínálatból. Az óvodásokat és I-VIII. osztályos tanulókat megcélzó eseményre 14-15 óra között kerül sor az Alpinsport Egyesület szervezésében, az Erzsébet park felső sétányán. A Cimborák Bábstúdió szervezésében 17 órától az 1x1 királyfi című bábelőadás tekinthető meg Dávid Péter rendezésében.

A nap folyamán, 11 és 18 óra között a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében a „pRObléMA?” elnevezésű, a romákkal szembeni előítéletek leküzdését célzó érzékenyítő projekt keretében létrejött fotókiállítást és filmvetítést tekinthetnek meg az érdeklődők.

Illusztráció: Pixabay

A Bodok szálloda parkolóját a Kovászna megyei tűzoltóság, valamint a Kovászna megyei rendőrség veszi birtokba, ahol közkedvelt bemutatókkal és programokkal készülnek az érdeklődők számára.

A Cimborák Bábszínház is programokkal készül. 11 és 12, valamint 13 és 14 óra között a Bábsimogató című interaktív kiállítás tekinthető meg a Tamási Áron Színház előcsarnokában. Majd 17 órától az 1x1 Királyfi című zenés mesejátékra várják az 5 éven felülieket a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. A interaktív kiállításra és az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrálni szükséges. Bejelentkezni a 0755335400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehetséges.

Mozi, kisállatok, játékok Csíkszeredában

Gyermekzsivajtól lesz hangos Csíkszereda központja, hiszen Csíkszereda Városháza a partner intézmények és egyesületek közreműködésével egésznapos, színes programmal várja a legkisebbeket és kísérőiket, ugyanakkor a nagyobb korosztály is talál magának szórakozási lehetőséget.

A Csíki Játékszín csodavilágba kalauzolja a gyermekeket. A nézőket a Gubanc című előadással várják 10 és 12 órától. Egy látványos bábelőadásról van szó, szerethető bábokkal és fülbemászó dalokkal. Jegyek a színház jegypénztárában válthatók: hétfőtől péntekig 13 és 15 óra között, valamint az előadások előtt egy órával.

A tavalyi rendezvényen készült képek | Fotók: Farkas Endre

A központi parkban délelőtt 10 órától 4–10 éveseknek tartanak jógát, szintén 10 órától kutyasimogatón vehetnek részt a gyerkőcök. A Zöld székelyföld Egyesület szervezésében a gyermekek 10 órától oktatási játékokat próbálhatnak ki, ismerkedhetnek madarakkal, állatnyomokkal, levelekkel. A kisebbeknek lehetőség lesz színezni, ragasztani. Ugyanitt vehetik át a Kincskereső játék feladatlapot. A megoldott feladatok után kinyithatják a kincsesládát (kriptex) és megkapják a benne rejlő „kincset”.

Délelőtt 11 órától a Kiflihajó zenekar (Budapest) gyermekkoncertjét lehet megnézni. A Kiflihajó fedélzetén a jó hangulatról Csücsök kapitány és legénysége gondoskodik változatos zenékkel, interaktív műsorral. A Kiflihajót a zene viszi előre, a gyermekre, mint Kifli-matrózokra pedig sok érdekes feladat és kaland vár.

A Lábbusz sátorban kézműves foglalkozásokat és ügyességi játékokat szerveznek, 10 órától pedig Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be című koncertjén vehetnek részt a kicsik.

Délután 18 órától a Folker zenekar koncertezik, mesekeretben mutatnak be néhányat a felcsíki, gyimesi és moldvai magyar népdalok, táncok és népi gyermekjátékok közül. A meséhez kapcsolódó játékok által a gyermekek kipróbálhatják erejüket, bátorságukat, és közösségerősítő élményben részesülnek a körtáncok, énekek által.

A Szabadság téren az előző évek nagy sikerére alapozva, a gyermekek idén is közelebb kerülhetnek olyan készenléti járművekhez, mint a mentő-, a tűzoltó- és a rendőrautó vagy a hegyimentő járművek, de a városi közszolgálati vállalatok jóvoltából megismerhetik a kukás autó, az utcatakarító autó működését, a városi autóbusszal rövid városnéző útra is indulhatnak. Emellett 12 órától a Safety Bike Egyesület motorosai mesélnek a tevékenységükről, a Rebel Wolves MC motorosai pedig arról számolnak be, hogy mit kell tudni egy motoros klubról.

A Majláth Gusztáv Károly téren festhetnek, rajzolhatnak, ügyességi játékokon vehetnek részt a kisiskolások. A mozgásfejlesztő sátorban lábügyesítő gyakorlatokat sajátíthatnak el.

A Csíki Moziban 12 órától a Mavka, az erdő őrzője című animációs kalandfilmet, 16.30-tól pedig A tölgy, az erdő szíve című családi természetfilmet játsszák. Jegyek vásárolhatók a Csíki Mozi jegypénztárában és online.

A csíkszeredai gyermeknapi rendezvény részletes programját erre a linkre kattintva láthatják.

Gyermekfesztivál Nagyváradon

Ismét megszervezik a Nagyváradi Gyermekfesztivált, június 1-jén három helyszínen és változatos programokon vehetnek részt a gyermekek. Ügyességi játékokkal, íjászattal, alkotóműhelyekkel, koncertekkel, előadásokkal, sportprogramokkal, interaktív játékokkal is várják az érdeklődőket.

Fotó: A gyermekfesztivál Facebook-oldala

Délután 18 órától a 14 éves Darius Mabda előadását láthatják, aki megnyerte a Românii au talent tehetségkutató műsor idei kiadását.

A részletes programot erre a linkre kattintva találják meg.

Gyerkőcfesztivál Kézdivásárhelyen

Három nap csak a gyerekekről szól Kézdivásárhelyen: május 30-án, 31-én és június elsején több programon vehetnek részt a legkisebbek. Érdekes mozzanatnak ígérkezik egy cicamenhely avatása is, ami szintén a program részét képezi.

A Wilhelm Wegener parkban már május 29-én a reggeli órákban megkezdték a sátrak állítását, a megye talán legszebb zöldövezete ugyanis az egyik helyszíne a Gyerkőcfesztiválra keresztelt rendezvénynek.

Gyermeknapon a program 10 órától kezdődik a reggeli gyerkőctornával Pap Ágnessel, 10.30-tól Zsiga bohóc előadása, 11-14 óra között gyerkőcolimpia lesz Kozma Orsival, 11 órától a Rózsaszínház bemutatja a Három kecskegida és a farkast. Délben tűzoltó- és rendőrautó, valamint utcaseprő és szemetes autó bemutatása a kézdivásárhelyi tűzoltóság, rendőrség és a gosp-com közreműködésével. 13 órától Kádár Zoltán János interaktív mesezenét ad elő, 15 órától lép fel a Kiflihajó zenekar, 16.30-tól lesz a különböző vetélkedők díjkiosztó gálája. 18 órától a Lau-do koncertezik, majd a nap 199 órakor ér véget gyerkőcdiszkóval.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?