Regionális közbeszerzési szakértői központ alakult Hargita megyében

Az Országos Közbeszerzési Ügynökséggel (ANAP) kötött szerződés alapján Hargita Megye Tanácsa több intézmény közbeszerzését fogja lebonyolítani a jövőben.

A megyei önkormányzat közbeszerzésekkel foglalkozó osztálya szerződést kötött az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) egy regionális hatóság megalakítására. Ennek köszönhetően a megyei tanács közbeszerzési osztálya több intézmény közbeszerzését is lebonyolíthatja – közölték a megyeházán tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Április 20-ig jelentkezhetnek az érdekelt cégek arra a központosított közbeszerzésre, amelyet Hargita Megye Tanácsa mint regionális hatóság hirdetett meg. Az országban ez az első ilyen jellegű közbeszerzés. A jelenlegi kiírás a megyei tanács közbeszerzéseit összesítő online felületén is megtekinthető. Az irodaszereket is magában foglaló keretszerződés áfa nélküli értéke 4,68 millió lej, a projekt futamideje 36 hónap. A megrendelő fél Hargita Megye Tanácsa mellett a Hargita Megyei Katonai Központ és a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség. A legnagyobb értékű szerződés több mint 781 ezer lej.

Borboly Csaba tanácselnök megköszönte a lehetőséget és azt a munkát, amelyet a közbeszerzési osztály az elmúlt években kifejtett. „Ezzel a lehetőséggel az elkövetkezőkben a megyei tanácsnak és a 21 alárendelt intézményének, valamint azon polgármesteri hivataloknak, amelyek jelezték már együttműködési szándékukat, nagyon sok pénzt meg fogunk spórolni. Ugyanakkor ez a minőségi termékek beszerzéséről is szól. Emellett pedig a közbeszerzéssel járó bürokratikus eljárásokat is magunkra vállaljuk, beleértve az óvásokat is” – tette hozzá. Mint elmondta, többek között azért választották a megyei tanácsot erre a bevezető programra, mert nagy tapasztalata van az óvások terén is.

A Hargita Megyei Központosított Közbeszerzési Egység Tavaly októberben alakult meg, azóta pedig széles körben felmérte az alintézmények igényeit.Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Liviu Bostan, az Országos Közbeszerzési Ügynökség elnöke a sajtóeseményen elmondta: bízik abban, hogy az évek során helyi közbeszerzési központtá, valamint regionális szakértői központtá alakul a megyei tanács keretében létrejött szerv. Kiemelte: nagyon fontos, hogy ez a modell példaértékű legyen. Az együttműködés a SIPOCA 625 nevű program keretében, az Európai Beruházási Bank támogatásával, és az Ernst&Young konzorcium konzultálásával valósul meg. Tiberiu Angelescu a beruházási bank képviseletében kiemelte a közbeszerzések hatékony együttműködést, amely révén ez a központosított egység elkezdheti működését.

Újdonság, hogy ezen közbeszerzés az ár-érték arányt veszi figyelembe, nem pedig a legkisebb ajánlatot. Mint azt Groza Noémi, a megyei tanács közbeszerzési osztályának vezetője elmondta, annak érdekében, hogy az ajánlatkérés tükrözze a piaci helyzetet, előzetesen piackutatást is végeztek.

A jelenlegi partnerek mellett több helyi önkormányzat is jelezte már csatlakozási szándékát. A megyei tanács központosított közbeszerzései révén a csatlakozó intézmények helyett a teljes közbeszerzési procedúrát lebonyolítja a megyei tanács egysége, ugyanakkor az óvásokat is a megyei tanács felé fogalmazzák meg csupán. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba elmondta, ez sok helyi önkormányzatnak segítség, főleg a kisebbeknek, ahol nincs erre szakosodott apparátus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?