Rafila: korlátozást dolgoz ki a minisztérium, hogy a beteget ne irányíthassa át az államiból a magánpraxisába az orvos

Az Egészségügyi Minisztérium stratégiát dolgoz ki annak érdekében, hogy korlátozza azt a gyakorlatot, hogy állami egészségügyi intézményekből magánintézményekbe irányítsák át betegeket – jelentette be csütörtökön Alexandru Rafila miniszter. A miniszter kijelentései annak kapcsán hangzottak el, hogy Cătălin Cîrstoiu orvost, a fővárosi Egyetemi Kórház igazgatóját és a PSD-PNL polgármesterjelöltjét azzal vádolják, hogy betegeket küldött a felesége magánklinikájára, és konzultációkat is tartott ott, ami miatt összeférhetetlenség áll fenn.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

„Ne felejtsük el, hogy például a háziorvosok magánszolgáltatók, és a betegeket akkor is a háziorvoshoz irányítjuk, ha az magánszolgáltató (...) Dolgozunk egy stratégián, hogy ezt korlátozzuk, nem tudom, hogy meg tudjuk-e majd szüntetni. Megpróbáljuk úgy alakítani, hogy az orvosok elszámoltathatóak legyenek. Úgy gondolom, hogy a közintézményekben dolgozó orvosoknak saját felelősségükre nyilatkozniuk kell erről, hogy nem irányítanak át betegeket. Szankciókat is kellene alkalmazni. Másrészt – és ezt hamarosan bevezetjük a menedzserek teljesítménykritériumaiba – arról van szó, hogy a közkórházakban hogyan tartják be a munkaidőt, mert egyes orvosnak legalább hat órát kell teljesíteni, és akár hét órát is, az ügyelet által (...) Ezen dolgozunk” – mondta Rafila az Agerpres szerint.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön a Cătălin Cîrstoiu orvos ellen felhozott vádak kapcsán – hogy a felesége magánklinikájára küldött betegeket – jelentette ki, hogy a közintézményekben dolgozó orvosoknak nyilatkozatot kellene tenniük arról, hogy nem utalnak betegeket magánintézményekbe, és hogy szankciókat kellene megállapítani arra az esetre, ha ilyen történik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?