Panaszkodik a miniszterelnök: nem tud gyorsan és hatékonyan dönteni

A digitalizálás hiányában nem állnak rendelkezésére a gyors és hatékony döntésekhez szükséges valós idejű információk, jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu. A miniszterelnök hozzátette, kormánya számára a következő időszak egyik nagy kihívása a központi közigazgatás digitalizálása lesz.

A RO 3.0. – A jövő víziója elnevezésű projekt nyitókonferenciáján a kormányfő elmondta: a digitalizálás hiányában nem állnak rendelkezésére a gyors és hatékony döntésekhez szükséges valós idejű információk. Példaként említette, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) vagy az egészségügy digitalizálásával sokkal könnyebben nyomon követhető az adóbehajtás hatékonysága vagy a közpénzek „elszivárgása”.

Illusztráció: Pixabay

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ANAF digitalizálása hozzájárul az adócsalás megfékezéséhez, már csak azért is, mert a bürokrácia megszüntetése növeli az adózási kedvet. A bürokráciáról szólva elmondta: a tervek szerint az összes minisztérium egyetlen engedélyezési ügyfélszolgálatot hoz létre, így a vállalatoknak, helyi önkormányzatoknak vagy a polgároknak nem kell majd különféle hivatalokhoz fordulniuk az engedélyekért. „Ezzel a lépéssel voltaképp erőltetjük a digitalizálást” – jegyezte meg.

Marcel Ciolacu beszélt a 2030-ig várható változásokról is, illetve arról, hogy Romániának a regionális és nemzetközi kontextushoz kell igazítania a fejlesztési tervét. Elmondta, hogy a kormány jelentős energetikai beruházásokra készül, és a Neptun Deep földgázmező kitermelésének elkezdésével, illetve a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának beindulásával Románia a régió energetikai csomópontjává válhat. Hozzátette, hogy az ország várhatóan jelentős szerepet kap Ukrajna újjáépítésében, ezért fontos lenne fejleszteni a hazai építőanyag-ipart.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?