Ötödik napja ég a száraz növényzet Hargita megye északi részén

A Hargita megyei katonai tűzoltók már ötödik napja dolgoznak a vegetációtűz oltásán Gyergyóvárhegy község közelében, ahol vasárnap tíz hektárnyi területen terjedtek szét a lángok.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Alina Ciobotariu arról tájékoztatott szerdán, hogy a tűz terjedésének veszélye megszűnt, az érintett területet, azaz tíz hektár száraz növényzetet, tuskókat, fatörmeléket körülhatárolták. Az akció azonban folytatódik mindaddig, amíg minden gócot el nem oltanak, mivel a szél és a magas hőmérséklet miatt ismét meggyulladhat a fatörmelék.

A szerdára virradó éjszaka a maroshévízi erdészeti hivatal alkalmazottai megfigyelés alatt tartották a területet, szerda reggel pedig a maroshévízi tűzoltók ismét kiszálltak a helyszínre, ahol most már lapátokkal és kis hordozható víztartályokkal dolgoznak.Fotó: Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség

A vizet a gyergyóvárhegyi polgármesteri hivatal által rendelkezésre bocsátott 1000 literes víztározoból hordják, amely mintegy 800 méterre található a tűzgócoktól – mondta a szóvivő.

A környéken július 23-án ütött ki a tűz egy hektárnyi területen, amit eloltottak, de vasárnap újabb tűz keletkezett, amely már tíz hektárra terjedt ki, és fennállt a veszély, hogy átterjed a közeli nagy erdőre.

Vasárnap és hétfőn tűzoltók és erdészeti munkások tucatjai igyekeztek megfékezni a lángok átterjedését a közeli erdőre és lucfenyőültetvényre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?