Több mint száz háromszéki gazdát büntettek meg tarlótüzekért


Szigorúan büntetik a tarló- és bozótégetést | A katasztrófavédelmi felügyelőség felvétele

A háromszéki tűzoltók minden reggel jelentést küldenek a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA) arról, hogy hol voltak tarlótüzek – számolt be Marius Popică az APIA igazgatója.

Szerinte idén aggasztó méreteket öltött a „tűzzel kaszálás” módszere, ugyanakkor a tűzoltók jelentése alapján a kifizetési ügynökség korszerű szatellitfelvételek alapján be tudja azonosítani a tarlótűz által érintett területet és annak tulajdonosát, s büntetésként megvonják az illető mezőgazdasági támogatásának 5 százalékát, ha pedig a tarlóégetés ismétlődik, akkor a gazda elveszíti a teljes szubvenciót – mondta Marius Popică.Marius Popică | A szerző fotója

Az APIA igazgatója szerint csak az a gazda mentesül a büntetés alól, aki időben jelenti a rendőrségen, hogy valaki más gyújtott tüzet az ő területén, különben úgy veszik, hogy a gazda gyújtotta fel a száraz növényzetet. Idén Háromszéken 120 gazdát büntettek a mezőgazdasági támogatás 5 százalékos levonásával a tarlótüzek miatt, a őket jövő évben automatikusan ellenőrizni fogják az APIA szakemberei.

A száraz növényzetet elégető gazdákat nemcsak a mezőgazdasági támogatás megvonásával sújtják, hanem a tűzoltók is borsos bírságot rónak ki. A „tűzzel kaszálás” miatt a magánszemélyeket 7000 és 15 000 lej közti összegre, jogi személyeket 50 000 és 100 000 lej közötti összegre büntethetik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?