banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Öt okra hivatkozva fellebbezhetnek a kanadaiak a Verespatak-perben

A pénzügyminisztérium hétfő este bejelentette, hogy a verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt indított kártérítési eljárásban érintett feleknek, azaz a Gabriel Resources vállalatnak és a román államnak 90 nap áll a rendelkezésére közölni a nemzetközi választottbírósággal, hogy melyek azok az információk ebben az perben, amelyeket bizalmasnak tartanak – tájékoztat az Agerpres.

A nemzetközi választottbíróság eredetileg 20 napot szabott meg erre, de a határidőt meghosszabbították a „feldolgozandó információk mennyisége és összetettsége” miatt – tájékoztatott a minisztérium.

A közlemény szerint felek az ítélethirdetéstől számított 120 napon felül fellebbezhetnek.

Illusztráció: Pexels

A megsemmisítés iránti keresetet szintén a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) lehet benyújtani, és egy másik választottbíróság tárgyalja.

A felek öt okra hivatkozva fellebbezhetnek: a választottbíróság megalakításának jogszerűtlensége; a bíróság „nyilvánvaló” hatalmi visszaélése; a bíróság valamely tagjának megvesztegetése; az eljárási szabályok súlyos megsértése; indoklások hiánya.

Mint írtuk, az ICSID választottbírósága múlt pénteken Románia javára döntött a meghiúsult verespataki ciántechnológiás bányaprojekt ügyében indított kártérítési perben.

A Gabriel Resources vállalat szombaton közölte, hogy a jogi tanácsadóival elemzi a döntést, és a többi opció mellett az ítélet megfellebbezését is mérlegeli.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?