Összefüggő réteget képezett a szemét a Bélesi-tavon

Összefüggő réteget képezett a szemét az Erdélyi-szigethegységben található Bélesi-tavon az erdészeti hatóság (Romsilva) Facebook-oldalán közzétett fotók szerint. A víztározóból és környékéről önkéntesek több ezer zsák szemetet gyűjtöttek össze hétvégén, a környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett akción.

A kétnapos szemétgyűjtési akciót a Romsilva, egy kolozsvári hegymászóklub (a Clubul Alpin Roman helyi fiókja) és az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park vezetősége szervezte. Amint a Romsilva posztjából kiderül, 120 önkéntes napi 8 órát dolgozott csónakokkal és gyalogosan, munkájukat beomlott partszakaszok és a vízben úszó farönkök nehezítették. Két nap után sem sikerült teljesen kitisztítani a Bélesi-tó néven ismert Jósikafalvi víztározó egyik öblét, amelyet teljesen elárasztott a szemét, de az akció után már „elfogadhatóan” néz ki, fogalmaznak a beszámolóban.

Mint írják, egy önkéntes átlag 14,5 zsák szemetet gyűjtött össze naponta, összesen pedig 3500 zsák hulladékkal lett kevesebb a tavon. A tervek szerint a Bélesi-tó megtisztítását 2022-ben folytatják.

Románia-szerte lehet hasonlóan szemetes területekkel találkozni Octavian Berceanu, a Környezetvédelmi Őrség vezetője szerint, akit a Digi24 hírtelevízió szembesített a megdöbbentően szennyezett Bélesi-tóról készült felvételekkel. Berceanu szerint ott lép fel hasonló probléma, ahol a helyi polgármesterek nem szervezik meg a szemételszállítást és szemet hunynak az illegális szemétlerakatok fölött. A Környezetvédelmi Őrség vezetője szerint a hatóságok nem tudnak hatékonyan fellépni a jelenség ellen, mert nem elég jelentősek a polgármesterekre kiróható bírságok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?