Bekeményítenek Székelyföldön azok ellen, akik illegálisan szabadulnak meg a bontási hulladéktól

Tavasszal az utak és folyóvizek mentén egyre több helyen „nőnek ki a földből” az építőanyag kupacok. Bár az építőknek lehetőségük van a köztisztasági vállalattal elszállíttatni a törmeléket és az önkormányzatok is próbálkoznak lerakó helyeket kijelölni erre a célra, sokan törvénytelenül szabadulnak meg az építkezési és bontási munkálatokból származó hulladéktól. Sepsiszentgyörgyön a csendőrkaszárnya mögött, Árkoson pedig a falu határában találtunk hulladék kupacokat.

A háromszéki Árkos község polgármestere, Máthé Árpád elmondta, az általunk lefotózott út menti hulladékkupac az önkormányzat beleegyezésével létesült, mivel az építkezési törmeléket szeretnék egy út alapozásához használni. „Más kérdés, hogy egyes könnyelmű emberkék viszonylag tágan értelmezik az építkezési hulladék fogalmát, és annak módját is, ahogyan leürítik a hulladékot, például az úttestre”, tette hozzá az elöljáró.

Sepsiszentgyörgyön a csendőrlaktanya mögötti részen hasonlóan hatalmas kupacokban áll az építkezési és bontási törmelék. Az önkormányzat néhány évvel a csendőrlaktanya mögötti földtároló feltöltése céljából jelölte ki ezt a területet, hogy a város területén útfelújítási munkálatokat végző cégek itt helyezzék el a földhulladékot, kavicsot és homokot, de ez esetben is tágan értelmezték az érintettek a lehetőséget és főleg bontásból származó hulladék, így például betonmaradványokat is eldobtak ott. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser elmondta, nem lehet folyamatosan rendőrökkel őriztetni a területet, így várhatóan az önkormányzat költségén kell áthordassa a törmeléket a hivatalos lerakóba.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat kénytelen szigorításokat is bevezetni, ezért felhívják a figyelmet, hogy a csendőrlaktanya mögötti földtároló területén tilos az építkezési és bontási munkálatokból származó hulladék lerakása. Erre a helyszínen táblával is figyelmeztetnek, miszerint a büntetés magánszemélyeknek 3000 és 6000 lej között van, jogi személyeknek 25.000 lejtől 50.000 lejig terjed a környezetvédelmi törvény alapján. Hozzáteszik, hogy az említett területre csak azok a vállalkozások szállíthatnak földet, akik az önkormányzat megbízásából végeznek a városban zajló felújítási munkálatokat.

Felhívják a figyelmet, hogy a nem önkormányzati megbízásából végzett nagyobb építkezési munkálatok esetében az Autocompress nevű vállalat foglalkozik bontásból származó beton hulladék feldolgozásával, a kisebb bontási hulladékok elszállítása végett pedig a Tega köztisztasági vállalathoz kell fordulni. Máthé László a köztisztasági vállalat igazgatója elmondta, az a tapasztalat, hogy a kis cégek általában fizetnek az építkezésből származó hulladék elszállításáért, de a nagyobb munkálatok után összegyűlő törmelék már fejtörést okoz.

Az építők naponta 4-5 alkalommal igénylik a köztisztasági vállalat szolgáltatását, két autó szállítja az építkezési hulladékot. A háromszéki falvakról viszont nincs igénylés, még az önkormányzatok sem kérik az építkezési hulladék elszállítását, mondta Máthé László. A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat négy köbméter törmeléket 95 lejért, hét köbmétert 165 lejért szállít el, de egy köbméteres zsákjaik is vannak, ezt 50 lejért viszik el.

Kapcsolódók

Kimaradt?