Illegális hulladékégetőkön ütöttek rajta a hatóságok Tánczos Barna kíséretében

Jelentős biztonsági erők bevonásával, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében illegális hulladékégetőkön ütöttek rajta csütörtökön a hatóságok a Călărași megyei Sărulești-ben.

Az akcióról tudósító hírtelevíziók beszámolói szerint a 800 lakosú dél-romániai településen csaknem mindenki ócskavas- és színesfémgyűjtésből él, hulladékot szed össze, válogat és éget. Lázadásuktól tartva a környezetvédelmi őrség 23 felügyelőjét 180 csendőr és 65 rendőr, valamint a belügyminisztérium egy helikoptere kísérte el a bevetésre.

A falu utcáin hegyekben áll a szemét, szétszedett háztartási gépeket, autóbontókból származó hulladékot látni mindenütt, a településen pedig szinte folyamatosan veszélyes anyagokat égetnek, amelynek füstjét gyakran a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályára sodorja a szél.Tánczos Barna Sărulești-ben nyilatkozik a sajtónak | Forrás: a környezetvédelmi minisztérium Facebook-oldala

A falusiak arra panaszkodtak, amikor a hatóságok elkezdték teherautókra rakodni az általuk összegyűjtött több tonnányi hulladékot, hogy megélhetésüktől fosztják meg őket. A miniszter azt ígérte: segítségükre lesz abban, hogy a hulladékgyűjtést és -válogatást törvényes keretek között, a környezetvédelmi szabályozást betartó körülmények között folytathassák.

A sărulești-i hatósági fellépést jelzésnek is szánták a környezetszennyezést bűnszövetkezetekbe tömörülve, üzletszerűen űző „szemétmaffia" számára – mondta az RMDSZ-es tárcavezető. Tánczos Barna hozzátette: az utóbbi két-három hónapban számos egyeztetést tartottak az illegális hulladékkezelés ügyében a belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium képviselőivel; előbbiek az ellenőrzést segítik, utóbbiak pedig ügyészeket képeznek ki a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűnözés területén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nem csak a belföldön termelt hulladék – többnyire félreeső térségekben, minden óvintézkedés nélkül történő – „eltüntetése” számít jövedelmező üzletnek a szemétmaffia számára: az utóbbi két hónapban a határrendészet szinte napi rendszerességgel számol be arról, hogy veszélyes hulladékot tartalmazó konténereket leplezett le a határátkelőkön, vagy a konstancai tengeri kikötőben, amelyeket a rakomány jellegéről hamis fuvarlevelet kiállító román cégek importálnak. A média szerint gyakori, hogy nyugati, fejlett országokban működő cégek veszik igénybe a Romániában működő szemétmaffia „szolgáltatásait”.

Kapcsolódók

Kimaradt?