Orvos szeretne lenni és szakmai téren sokat fejlődni Máramaros megye legjobb magyar érettségizője

Megyei első, valamint országos második helyen végzett a magyar anyanyelven érettségizők körében Alb Andrea, a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum biológia-kémia szakos diákja. A tanuló matematikából, anyanyelvből és biológiából 10-es jegyet ért el, románból pedig 9,50-nel végzett, így 9,87-es átlaggal érettségizett le. Mint mondja, nem volt nehéz számára a megmérettetés, hiszen 12 évig egyetlen leckét sem hagyott ki, így az utolsó 100 méteren már csak ismételnie kellett.

Alb Andrea a Maszolnak elmondta: nem készült különösen sokat az érettségire, és nem is tűnt számára nagy erőfeszítésnek. „Minden tantárgyból megkaptam az alapokat a Leőweyben, nagyon jó tanárok tanítottak, és én is megtanultam a részemet, így az érettségi előtt már csak gyakorolnom, ismételnem kellett. Egyáltalán nem stresszeltem, úgy álltam hozzá, hogy úgyis sikerülni fog, és inkább az számított nekem, hogy milyen jeggyel végzek” – mesélte.

Mint mondta, nem számított ekkora jegyekre, főleg magyar nyelvből nem gondolta, hogy ilyen jól sikerül a vizsgája. Kilences fölötti átlagra számított, de nem remélte, hogy három tízest is ír. Mivel mindig is a reáltantárgyak vonzották jobban, így a matematika és biológia volt számára a legkönnyebb, nehezebbnek találta a magyar és román vizsgára való felkészülést, de megpróbálta ezen a téren is a maximálisat nyújtani. A magyar vizsga harmadik tételén kissé meglepődött, mert más irodalmi művekre számított, de végül ez sem jelentett számára gondot.

A tanulás mellett a kikapcsolódás is fontos

Alb Andrea úgy vélte, az idei tételek „eléggé barátságosak voltak” azok számára is, akik csak az átmenést célozták meg, és azoknak a diákoknak is, akik nagyobb érettségi átlaggal szerették volna befejezni az évet. Jól végeztek osztálytársai is, négyen-öten is kilences fölötti átlagot írtak, így szerinte a tanáraik nagyon büszkék lehetnek rájuk.

Alb Andrea itthon tanul tovább | Fotó: Leőwey Klára Elméleti Líceum/Facebook

Azoknak, akik még a megmérettetés előtt állnak, azt ajánlotta, hogy ne hagyják az érettségire való felkészülést az utolsó hónapokra, hiszen ő is sokkal nagyobb magabiztossággal lépett be a terembe úgy, hogy tudta, begyakorolta a tételeket, és azt érezte, hogy az érettségi probléma nélkül meglesz. Ugyanakkor a tanulás mellett a kikapcsolódást is fontosnak tartja.

Andrea úgy próbált készüli, hogy iskola után hazament, lefeküdt egy-két órára, és ha nem is tudott aludni, legalább pihent, majd csak utána kezdett neki tanulni. „Aztán attól függően, hogy mennyi tanulnivalóm volt, annyit tanultam estig. Én nagyon fontosnak találtam azt, hogy hétvégenként elmenjünk kirándulni a barátokkal, kimenjünk egy üdítőre a városba, és ne csak az érettségi körül forogjon minden egy teljes éven át. Szerintem ez is esszenciális, ha maximálisan akarunk teljesíteni a vizsgán” – részletezte.

Tanárának köszönheti a biológia iránti szeretetét

Alb Andrea azt is elárulta, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karára szeretne felvételizni, mivel szereti a biológiát, ezt pedig az iskolai biológiatanárának köszönheti, aki amellett, hogy „remekül elmagyarázott mindent”, szigorúan megkövetelte a tanulást is.

„Így már ötödik osztály óta alaposan tanultam, és a középiskolai éveim előtt már körvonalazódott bennem az is, hogy az orvosira szeretnék menni. Amikor elkezdtem az érettségire és a felvételire való készülődést, már szilárd alapokra tudtam építkezni, és ezért ma is hálával tartozom a tanárnőmnek” – mondta.

A biológia iránti szeretete mellett azért is szeretne orvos lenni, mert a családjában vannak egészségügyi dolgozók, akik felkeltették az érdeklődését a szakma iránt, és nagyon szeret emberekkel kommunikálni, segíteni másoknak, így szerinte megfelelő szakmát választott. Azt még nem tudja, hogy hosszú távon maradna-e Romániában orvosként, vagy elmenne külföldre dolgozni, viszont úgy gondolja, fontos az, hogy a saját országának lakosain segítsen, őket gyógyítsa, és ha már a román állam állta az egyetemet, akkor „itt is jó lenne dolgozni és visszaadni valamit az országnak”.

„Őszintén, még nem döntöttem el, hogy elmegyek-e külföldre, de amikor kicsi voltam, mindig azt mondtam, hogy itt szeretnék maradni, haza szeretnék jönni” – tette hozzá. Alb Andrea számára még nem kezdődött el a várva várt vakáció, július 24-én lesz a felvételi az egyetemre, így most gőzerővel tanul. Majd pihen, miután megvolt a felvételi – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?