Örülhet az AUR? - Uniós szinten Romániában a legnagyobb a fiatalok szavazói kedve

Egy friss felmérés szerint európai szinten Romániában szavazhat a legtöbb fiatal a június 9-i európai parlamenti választásokon. Az egyébként pozitív hírt árnyalja, hogy a hazai közvélemény-kutatások azt jelzik, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében.   

Az első helyen áll Románia az Európai Unióban, ami a fiatalok európai parlamenti választásokon való részvételi szándékát illeti - derül ki az Európai Bizottság által közzétett felmérésből. A megkérdezett romániai fiatalok (15 és 30 év közöttiek) 78 százaléka közölte: elmegy szavazni június 9-én. Ez a legmagasabb arány az EU 27 országában, s jóval meghaladja az európai átlagot, amely 64 százalék. A G4 Media portál írásában megjegyzi, hogy néhány európai országban a fiatalok 16 éves kortól szavazhatnak. Romániát Portugália követi a rangsorban 77 százalékkal, majd Belgium következik 69 százalékkal.

George Simion AUR-os fiatalok körében Fotó: George Simion Facebook oldala

Nemrég a Fiatalok Szavaznak (Tinerii Votează) civil szervezet készíttetett átfogó felmérést a fiatalok választási preferenciáiról a kolozsvári IRES közvéleménykutató céggel. Az adatok szerint a 18 és 35 év közöttiek mezőnyében az AUR jelentős támogatói bázisra lelt. A biztos szavazók 23 százaléka tenné a pecsétet a szélsőségesen magyarellenes pártra, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, miközben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 14–14, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig mindössze 12 százaléknyi szavazatot tudhatna magáénak ugyanebben a szegmensben.

Székely István politológussal, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a Maszolnak adott minapi interjújában elmondta: az AUR előretörése beleillik egy általános európai trendbe, amely a rendszerellenes, esetenként szélsőjobb pártok megerősödését mutatja az EU tagállamaiban a mainstream partokkal szemben. Szerinte a fiatalok az AUR részéről történő megszólításának egy formai és egy tartalmi összetevője van. Formai összetevő a kommunikációs csatorna: mivel a nagy országos médiumokat – a televíziókat, rádiókat, az országos lapokat – a nagy pártok uralják, ezért az AUR elsősorban a közösségi hálókon kommunikál, hangsúlyosan a TikTokon, ami találkozik a társadalom, és ezen belül elsősorban a fiatalok megváltozott médiafogyasztási szokásaival. A COVID lezárásai felgyorsították a digitális átmenetet, a pandémia szigorításainak feloldása után is a lakosság egy jelentős része a virtuális térben maradt, onnan tájékozódik. Az AUR pedig részben kényszerből, de egy jó adag tudatossággal is ezekre az eszközökre hagyatkozik, amikor célba juttatja üzeneteit, fogalmazott Székely Isrtván.

Az Eurobarométer felmérése szerint a júniusi EP-választásokon a szavazásra jogosult magyarországi fiatalok 51 százaléka voksolna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?