FRISSÍTVE - Meghalt a sóváradi tragédia negyedik áldozata is

FRISSÍTVE: Óriási tragédia rázta meg szerda délután a Maros megyei Sóváradot: három személy, köztük a település polgármestere és annak lánya életét vesztette, amikor egy – szennyvízülepítő tartályt tisztító – bajba jutott szomszéd segítségére siettek. FRISSÍTÉS: életét vesztette a negyedik áldozat is.

Három személy életét vesztette szerda délután a Maros megyei Sóváradon egy szennyvízülepítő tartály tisztítása közben. A 62 éves Jakab Gábor szomszédját, a 48 éves Dálya Csabát kérte meg, hogy segítsen neki kidugaszolni a gazdaságában levő tartályt. A férfi beereszkedett a tartályba, ahol a felszabaduló mérges gázok miatt rosszul lett és elájult. A tulajdonos azonnal riasztotta a hatóságokat az 112-es segélykérő számon, de segítséget kért a település – közelben lakó – polgármesterétől is. Az 59 éves Bíró Csaba és 32 éves lánya, Mónika a helyszínre siettek, megpróbálták kihozni a bajba jutott férfit, de ők is rosszul lettek. Negyedikként a tulajdonos is beereszkedett a szeptikus tartályba, hogy kimenekítse a fiatal nőt, de ő is eszméletét vesztette.

Az időközben a helyszínre érkező tűzoltók hozták fel a tartályból a négy sóváradi személyt, a tulajdonos volt az egyetlen, akit újra tudtak éleszteni.

Bíró Csaba 2016 óta volt a Maros megyei, egyébként színmagyar lakosságú Sóvárad polgármestere, vele együtt életét vesztő 32 éves lánya, Mónika egy 1 éves csecsemőt hagyott hátra.

FRISSÍTÉS: A Sóváradi Lapozgató információi szerint az orvosok nem tudták megmenteni a negyedik férfi életét, így a 62 éves Jakab Gáborral négyre nőtt a sóváradi tragédia áldozatainak a száma.

A falu életéről tájékoztató közösségi oldalon szívszorító búcsút vesznek a négy falustárstól.  "Sóvárad történetének legnagyobb emberi tragédiájának vagyunk tanúi ezekben a napokban. Mély megrendüléssel állt tegnap községünk lakossága a Várfokon, ahol négy falustársunk életét igyekeztek menteni a mentők, a tűzoltók és pár lakostársunk. Több órán keresztül, minden szakmai és emberi tudásukat odatéve próbálták megmenteni Biró Csaba és lánya, valamint Jakab Gábor és Dálya Csaba életét.". 

Mint írják, Bíró Csaba személyében "a község vezetőjét veszítettük el, aki egész életét Sóvárad előrehaladásának szentelte. És a magyarság érdekvédelmének. Ha körülnézünk Sóváradon, az ő keze munkáját látjuk a leaszfaltozott utakon, az újjáépülő óvodán, a megújult kultúrotthonon és megannyi más megvalósításban. Rendre törekedett – és rendet hagyott maga után. Igazi vezetőként és igaz embertársként, életmentés közben távozott. Ennél magasztosabb életbefejezése nem is lehetne egy polgármesternek".

Lánya, Mónika nemrég alapított családot s megalkotott egy gyönyörű levendulamezőt, melynek tervezte az avatóünnepségét. "A természet és a szépség – azt mondta, ez legyen a két fő eleme az ünnepségnek. Pár hónapos kisfiának mi, hátramaradottak kell elmondjuk, miről álmodott édesanyja… Ő anya volt, de a szüleinek gyermeke is, és egy jó gyermek ösztönösen segíteni próbál szülején, ha annak szüksége van rá."

"Csabit és Gabit mindannyian úgy ismertük, mint akikre számítanunk lehetett, ha valamiben segítségre volt szükségünk. Tisztelettudó, jó kedélyű embertársaink voltak" - írja a Sóváradi Lapozgató. 

 
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?