Önkéntes tartalékosokat keresnek Hargita megyében

A román hadsereg az ország minden megyéjében alkalmaz önkéntes tartalékosokat, így Hargita megyében is várják az érdeklődőket. Jelentkezni november 10-ig lehet a csíkszeredai katonai nyilvántartó központban. Az önkéntes tartalékosok havi juttatásban részesülnek, idejük jelentős részét otthon tölthetik, vagy civil munkát is vállalhatnak. 

Mit jelent önkéntes tartalékosnak lenni? Amennyiben nincs háború, a tartalékosok az alkalmankénti kiképzéseket leszámítva szinte végig civilként tevékenykedhetnek. A kiképzések évi két-három hetet vesznek igénybe, melynek időtartamára az általuk betöltött katonai beosztásuknak megfelelő fizetést kapnak, ami megegyezik a hasonló beosztást betöltő aktív katonákéval. A kiképzéseken kívül civilként folytatják szokásos tevékenységüket, a tartalékosként betöltött katonai beosztásuk fizetésének 30 százalékát is megkapják, ami nettó 800-1200 lej is lehet rangtól és végzettségtől függően. A munkaadó a kiképzésre köteles elengedni és visszavenni az önkéntes tartalékos katonát. Tehát, amíg a hivatásos katonák nap mint nap szolgálatban vannak a katonai egységüknél, ahol alkalmazva vannak, az önkéntes tartalékos katonák, csak a kiképzés és a küldetések végrehajtásának időszakában tartózkodnak az egységeiknél bizonyos időszakokra – tájékozatott Mihail Botezatu őrnagy, a toborzási iroda vezetője.

A szerző felvétele

Megtudtuk: a Hargita Megyei Katonai Központban november 10-ig várják az önkéntes tartalékosok jelentkezését, akiknek alkalmasságát fizikai és pszichológiai teszteken vizsgálják november 17-ig, amit az egészségügyi vizsgálat követ november 24-ig. A beiratkozáshoz szükséges iratokat, kérést a katonai központban lehet kitölteni, mellékelni kell a személyi igazolvány, a gépjárművezetői engedély, a katonai szolgálatot igazoló irat, valamint az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok eredetijét és másolatát, ugyanakkor az erkölcsi bizonyítványt is be kell mutatni.

A Hargita Megyei Katonai Központban az érdeklődők részletes tájékoztatást kapnak az önkéntes tartalékosként való katonai szolgálat teljesítésének előnyeiről (egészségbiztosítás, orvosi- és gyógyszerellátás, beilleszkedési támogatás, egyebek), a toborzási és a kiválasztási folyamat szakaszairól. Első alkalommal 4 éves periódusra kötnek szerződést a felvételt nyert jelentkezővel, majd az ezt követő szerződések időtartama már 3 évre fog szólni. A szóban forgó katonai szolgálatra bármelyik 18 évet betöltött állampolgár jelentkezhet, a katonák számára 50, míg tisztek esetében 55 év a felső korhatár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?