Oltásparancsnok: nem ajánlott két koronavírus elleni vakcinát kombinálni

Nem ajánlott két koronavírus elleni vakcinát kombinálni – jelentette ki szerda este Valeriu Gheorghiţă, a Covid-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke a közszolgálati televízió műsorában.

Gheorghiţát arról kérdezték, hogy mi a teendő akkor, amikor olyan személyeknek, akik megkapták az AstraZeneca által kifejlesztett oltás első adagját, fenntartásaik vannak a második dózis felvételét illetően. A szakember kifejtette: az AstraZeneca oltását követő esetleges vérrögképződés a beoltott személy immunválaszának függvénye. Ha tehát valakinél esetleg vérrögképződés indult az első dózis után, akkor nyílván ellenjavallt, hogy megkapja a második adagot, arra viszont egyáltalán nem számítanak, hogy ez a mellékhatás a második dózis után lépjen fel.

Rámutatott: olyan országokban, ahol sok embert oltottak ezzel a vakcinával, nem volt példa rá, hogy a mellékhatás a második dózist követően lépett volna fel. Hozzátette: jelen állás szerint nem ajánlott a koronavírus elleni oltások kombinációja, azaz hogy valaki egy másik típusú vakcinából kapja a második dózist, mint az elsőt kapta.

Kifejtette: „teljesen természetes”, hogy bizalmatlanság jelent meg az AstraZenecával kapcsolatban, de mérlegelni kell az oltás előnyeit és a betegség kockázatát. Úgy véli: szerencsés lenne, ha az Európai Unió szintjén egységes álláspontot alakítanának ki, mert csak növeli a konfúziót az, hogy a különböző országok eltérő intézkedéseket alkalmaznak, jóllehet ugyanazok a tudományos tények álltak rendelkezésre.

Valeriu Gheorghiţă elismerte: a rendelkezésre álló vakcinák „nem tökéletesek”, ezért fontos, hogy monitorozzák a történéseket, hogy időben reagálni tudjanak esetleges vészjelekre.

(Nyitóképen AstraZeneca-oltás | Illusztráció: MTI)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?