Nem tartja jó ötletnek a választások összevonását az alkotmánybíróság volt elnöke 

Nem jó ötlet az európai parlamenti és helyhatósági választások összevonása - véli az alkotmánybíróság volt elnöke, Augustin Zegrean. A két kormánykoalíciós párt továbbra is egyeztetéseket folytat a kérdésről, az ellenzék határozottan elutasítja az elképzelést. 

Augustin Zegrean az RFI-nek nyilatkozva elmondta: több akadálya is van az választások összevonásának. Ahhoz, hogy csökkenthessék a helyi képviselők vagy a polgármesterek mandátumát - mivel ezzel járna az összevonás -, organikus, minősített törvényre van szükség” - hívta fel a figyelmet a volt alkotmánybíró. Zegrean szerint ezen kívül egy másik törvény is szükséges, amely a választások dátumát rögzíti, mivel az nem esik egybe a mandátumok lejártával.

Alkotmányos gondok is lehetnek az összevonással Fotó: Agerpres

A taláros testület egykori elnöke arra emlékeztetett, hogy a Velencei Bizottság ajánlása értelmében a váalsztások évében már nem kellene változtatni a választásokat szabályozó törvényeket. Augustin Zegrean úgy véli, hogy a választások összevonása nem jó ötlet”, nincs összhangban a jogállamisággal, s az alkotmányt sem tiszteli, mivel az alaptörvény ilyen megoldást nem rögzít. Szerinte a választópolgárokat is összezavarná a két választás összevonása. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?