Miniszterelnök: „felejtsük végre el azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld”

Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének péntek esti értekezletén kijelentette, hogy az idei választásokon a szociáldemokraták meg akarják szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget – írja az Agerpres. Ciolacu szerint egyébként normalizálni kell az Erdélyről szóló közbeszédet.

Beszédében a pártelnök-miniszterelnök kifejtette: reményei szerint a szavait nem azzal a „breaking news-zal” fogja tálalni a sajtó, hogy kiárusította Erdélyt.

„Emberek, Erdély román föld, az Európai Unió része vagyunk, Magyarország is az Európai Unió része. Románia és Magyarország is NATO-tagok, és az örökkévalóságig szóló megállapodásokat írtak alá. Felejtsük végre el azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld” – mondta Ciolacu.

Fotó: Agerpres

A PSD elnöke szerint az idei választási évben nem szabad megtörténnie annak, hogy „két hónapos kampány után” a vegyes házasságban élők elfelejtsék: együtt élnek és közös gyermekeik vannak. Megjegyezte: elmúltak azok az idők, amikor az Erdélyről szóló diskurzus érzelmeket váltott ki, és a politikai szereplők feladata normalizálni az Erdélyről szóló közbeszédet.

Meg akarják szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget

A pártelnök elmondta, a továbbiakban is számít az RMDSZ és a PSD helyi szintű együttműködésére. Kifejtette: meggyőződése, hogy az RMDSZ politikusai nem bántódnak meg, ha a szociáldemokraták megszerzik Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget.

„Valójában (...) mindannyian különböző etnikumú románok vagyunk: románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek Romániában. Azt hiszem, ez áldás, és nem ok a vitákra, a minket elválasztó dolgok megtalálására” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ciolacu kijelentette, hogy a 2024 választási évben bizonyos politikai erők korlátozott számú szavazat reményében a közösségek megosztására törekednek majd. „A románok, magyarok, ukránok és németek is tudják, hogy ezek provokációk. Isten arra teremtett bennünket, hogy ne széthúzzunk, hanem közösen építkezzünk” – fogalmazott a politikus.

Legutóbb Kereskényi Gábort, Szatmárnémeti polgármesterét hívtuk meg kávézni, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre, a beszélgetés során pedig fény derül olyan dolgokra is, amikre az átlagpolgárnak nincs feltétlenül rálátása a mindennapok során. Kereskényi Gábor beszélt arról is, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni napi szinten abban az esetben, ha valaki arra adja a fejét, hogy egy olyan városban lássa el a városvezetői feladatkört, ahol az etnikai arányok is kiegyensúlyozottak, ezért korántsem mindegy, hogy miként kezel bizonyos, egyik vagy másik részről mind a mai napig meglevő érzékenységeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?