Napi legtöbb 300 lejt szabad elkérni a kórházi kényelemért

Azok a betegek, akik a kórházi tartózkodásuk alatt nagyobb komfortot szeretnének, minden napra legfeljebb 300 lejes díjat kell fizessenek.


Július elsejétől az egészségügyi biztosítottak, akik az ország közkórházainak magas komfortfokozatú kórtermeibe szeretnének bekerülni, maximum 300 lejt fognak fizetni a kórházi tartózkodás minden egyes napjáért – derül ki az Economica.net gazdasági portál által szemlézett egészségügyi keretszerződés tervezetéből.

Illusztráció: Pexels

A portál megkeresésére válaszoló közkórházak egyike sem számol fel jelenleg 300 lejnél több vagy azzal megegyező összeget naponta, az igény szerinti, az átlagosnál jobb körülmények között történő elhelyezésért. Például a bukaresti katonai kórházban a magas komfortfokozatú kórteremben való elhelyezés díja 280 lej naponta, míg a temesvári „Pius Brînzeu" Sürgősségi Klinikai Megyei Kórházban a magas komfortfokozatú, egyágyas kórteremben való elhelyezés díja 70 lej.
A magas komfortfokozatú szobákban való elhelyezésért a biztosítottak kérésére felszámított tarifa maximális felső határának szabályozásáról az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztosító (CNAS) közös tervezete rendelkezik, ez július 1-től léphet hatályba.
A biztosítottak folyamatos kórházi tartózkodás esetén állják a kérésükre nyújtott, a standard komfortfokozatot meghaladó szállodai szolgáltatások- szállás és/vagy étkezés- költségeit.
A standard komfort a szállás tekintetében legalább 3 ágyas szobát jelent, saját fürdőszobával, a higiéniai és egészségügyi előírások betartásával és kiegészítő berendezések – televízió, rádió, telefon, hűtőszekrény – nélkül, az étkezés tekintetében pedig a törvényben meghatározott étkezési térítés szintjét.
A magas komfortfokozatú szállodai szolgáltatások költségeit az egészségügyi intézmények határozzák meg, azzal a kötelezettséggel, hogy a biztosítottak számára a standard körülmények között nyújtott kórházi orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosítsák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?