Borsos bírság a látogatóknak és a kórházaknak is a látogatási és tájékoztatási szabályok megsértéséért

December 8-án lépett hatályba az Egészségügyi Minisztérium 2022/3670. számú rendelete, amely új szabályokat állapít meg a közkórházak látogatási rendjére és a hozzátartozóknak a beutalt betegek egészségi állapotáról való tájékoztatására vonatkozóan. A rendelet azonban csak a hozzátartozók és a kórházak vezetősége által betartandó szabályokat állapítja meg, és nem rendelkezik szankciókról azokkal szemben, akik megszegik a rendelet rendelkezéseit.

A szabályszegők büntetésére vonatkozóan a kormány kidolgozott egy határozattervezetet, amelynek értelmében súlyos pénzbírsággal sújtja azokat, akik megsértik a kórházi látogatás és a tájékoztatás rendjéről szóló rendelet előírásait.

A minisztériumi rendelet kimondja, hogy az állami kórházakba felvett betegek látogatási rendjét az egészségügyi intézmény vezetősége határozza meg, és az legalább 4 órán át kell tartson hétköznaponként 10.00 és 20.00 óra között. Szombaton és vasárnap a látogatási időnek legalább 6 órának kell lennie, ezt ugyancsak a kórház vezetősége határozza meg a 9.00 és 20.00 óra közötti időintervallumban.

Fotó: Gábos Albin

A látogatási idő betartása alól kivételt képeznek a végstádiumban lévő halálos beteg betegek hozzátartozói, akiket bármikor meg lehet látogatni. Esetükben a látogatási idő 30 percben korlátozott, kivéve az intenzív osztályokat.

Különleges járványügyi helyzetekben a kockázat nélküli osztályokon/részlegeken a látogatás időtartama 15 percre korlátozható, és azokon a kórházi osztályokon, ahol a betegség súlyos formáinak kialakulása szempontjából veszélyeztetett személyeket kezelnek, a látogatási rend felfüggeszthető.

A kórházak nem engedhetik be még látogatási időben sem azokat, akik akut fertőzések klinikai tüneteit mutatják vagy akik ittasak vagy hallucinogén anyagok hatása alatt állnak.

A látogatóknak ugyanakkor kötelességük a kórházi osztály kockázati szintjének megfelelő védőfelszerelés viselete. A védőfelszerelést az egészségügyi intézménynek ingyenesen kell biztosítania. A látogatóknak ugyanakkor be kell tartaniuk az egészségügyi személyzet utasításait a fertőzések átvitelének megelőzését célzó belső intézkedésekről.

Mindazok, akik a fentebbi szabályokat megszegik, borsos bírságra számíthatnak. A kormányrendelet-tervezet nemcsak a látogatókra, hanem az intézményekre kiróható büntetéseket is tartalmazza.

Az Economica.net szerint a kormány 2000 lej és 3500 lej közötti bírságot javasol a magánszemélyek számára, illetve 5000 és 7000 lej közötti bírságot a jogi személyek (vagyis a kórházak) számára, ha:

  • megsértik a közkórházakba felvett betegek látogatási idejére vonatkozó jogszabályokat;
  • megsérti a látogatási idő kihelyezéséről szóló szabályokat, amiket az egészségügyi intézmény köteles jól látható helyen és módon kifüggeszteni minden bejáratnál, valamint közzétenni a kórház honlapján;
  • bírság jár azon közkórházakra is, amelyek nem biztosítják térítésmentesen a látogatók számára a kockázati besorolás szerinti védőfelszerelést;
  • bírság azon közkórházaknak is, amelyek megsértik a látogatási idő felfüggesztéséről szóló jogszabályokat járványügyi kockázati helyzetekben.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?