Munkanélküli segélyt igényelhetnek a végzős diákok

Az idén végzett középiskolai tanulóknak még néhány nap áll rendelkezésre, hogy munkanélküliként regisztráljanak és megkapják a nekik járó segélyt.

A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) arra hívja fel a frissen végzett diákok és egyetemisták figyelmét, hogy törvény szerint amint befejezték a középiskolát vagy egyetemet és 60 napon belül – tehát a líceumi végzősök esetében legkésőbb augusztus 3–ig – munkanélküliként regisztrálnak, jogosultak a havi 250 lejes munkanélküliségi segélyre.

A szakiskolát végzetteknek a szakmai gyakorlatuk miatt, a bukott diákoknak pedig a sikeres évzárásukat követően kezdődik a 60 napos határidő, ugyanakkor a munkanélküli státuszhoz való jog elnyeréséhez nem szükséges diplomát is szerezni, csak a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumra van szükség.

A friss végzősök munkanélküliként való regisztrációja azért is fontos, mert az iskolapadból kikerülve a fiatalok egészségügyi biztosítás nélkül maradnak, így baj esetén nem fedezett az orvosi ellátásuk. A munkanélküliként való regisztrációval viszont újra bekerülhetnek a biztosítottak körébe, akárcsak akkor, amikor diákok voltak.

Idén Háromszéken több mint ezer középiskolás diák fejezte be tanulmányait. Tapasztalatok szerint nem mindannyian szoktak munkanélküliként regisztrálni, egy részük már az iskolapadból kikerülve munkahelyet talál, és nem veszi igénybe az állami támogatási lehetőséget, mások pedig egyetemre készülnek, ezért nem regisztrálnak, bár néhány hónapig nekik is járna az állami támogatás.

(A címlapkép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?