Nagy a tét: Háromszéken egyesek szerencsejátékkal kockáztatják segélyeiket

Kovászna megyében több tucatnyi segélyezettől vonták meg az állami támogatást, miután kiderült, hogy játékautomatán kisebb-nagyobb összeget nyertek. A törvény ugyanis világosan fogalmaz: csak az a rászoruló kaphat szociális segélyt, akiknek nincs egyéb forrásból származó, havi 500 lejnél nagyobb bevétele.

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség (AJOFM) igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: egyes szociális segélyből élő személyek nyerőgépeken, játékautomatákon próbálkoznak kiegészíteni jövedelmüket.

Előfordul, hogy nyernek ezer lejt vagy annál nagyobb összeget, ám amikor átveszik a pénzt, adózandó jövedelemként megjelenik az adóhatóság adatbázisában. Később, amikor az AJOFM ellenőrzi, hogy a szociális segélyezettek milyen mellékes jövedelmekkel rendelkeznek, kiderül, hogy egyesek akkora összeget nyertek, hogy egy hónapra leosztva meghaladja az 500 lejt, így az érintettől megvonják vagy akár fel is függeszthetik az állami támogatását.

Kelemen Tibor arra figyelmezteti az érintetteket, hogy nehezen megszerzett pénzüket kockáztatják egy könnyen jövő nyeremény reményében. Ugyanakkor az is gond általában, hogy az állami hatóságok időről időre egyeztetik adatbázisaikat, így utólag derül ki, hogy valaki szabálytalanul részesült szociális segélyben, ezért utólag azt visszakérik tőle. Addigra azonban az érintettek már elköltötték a nyeremény összeget, és nehezen tudják visszafizetni a segélyt.

A munkaügyi szakember rámutatott, hogy nem csak nyereményösszegekkel kockáztatják a szociális segélyeket, hiszen előfordult az is, hogy a rászorulók elmulasztották bejelenteni, hogy például tejet adtak le a begyűjtőnek, és ebből jövedelmük származott, de volt olyan, akik egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkezik, amiből bevétele is származott, ám szociális segélyt is igényelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?