Háromszék: segélyeiket féltik, ezért lebeszélik gyerekeiket a munkavállalásról

A fiatalok egy részét szüleik visszatartják a munkavállalástól, mert ha fizetésért dolgoznának, az veszélyeztetné a családnak járó szociális segélyt, állapította meg a napokban szervezett tavaszi állásbörze kapcsán Kelemen Tibor.

A Kovászna megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség vezetője szerint azt tapasztalták, hogy a kamasz fiatalok szüleikkel együtt érkeztek a sepsiszentgyörgyi munkaerő börzére, és tőlük vártak tanácsot, hogy vállaljanak vagy sem munkát. Gyakran előfordult, hogy a munkaadók által feltett kérdésekre is a szülők válaszoltak a fiatalok helyett.

Egyesek azzal mentegették gyereküket, hogy csak tíz osztályt végzett, vagy hogy még túl fiatal ahhoz, hogy munkát vállaljon, számolt be Kelemen Tibor. A háromszéki munkaügyi szakember szerint ennek hátterében az áll, hogy ha a szüleivel élő fiatal elhelyezkedik, előfordulhat, hogy az egész családtól meg kell vonni a szociális segélyt.

Az igazgató szerint az nem lenne jó megoldás, ha munkahely megtagadása miatt megvonnák a szociális támogatást, mert azzal egy egész családot taszítanának nehéz helyzetbe, sőt elveszítenék a segéllyel járó egészségügyi biztosításukat is.

Kelemen Tibor szerint néhány fiatal azzal hárított, hogy szüleik sem dolgoztak soha hivatalosan és mégis elboldogultak. Az egyes társadalmi rétegekben élő fiataloknak, ha készpénzre van szükségük, napszámot vállalnak, és néhány nap múlva továbbállnak. A munkaerő ügynökség igazgatója szerint a munkaerőpiacnak lenne, ahonnan merítenie, ha sikerülne bevonni ezeket a fiatalokat. Ez ezért is lenne fontos, hogy a következő nemzedék már ne tudjon arra hivatkozni, hogy szülei se dolgoztak soha.

(Címlapfotó: a Kovászna megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség székháza, forrás: Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

Kimaradt?