A háromszéki munkanélküliek 78 százaléka alulképzett

Háromszéken az asszonyok könnyebben találnak munkahelyet, mint a férfiak, derül ki a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség adataiból, amely szerint a férfiak körében két százalékponttal nagyobb a munkanélküliség, mint a nőknél.

Kelemen Tibor igazgató sajtótájékoztatón kifejtette: nyilvántartásukban közel 7000 állástalan szerepel, többségük férfi. Az asszonyok könnyebben el tudnak helyezkedni, köszönhetően a Kovászna megyében működő közel tíz ruhagyárnak, amelyek folyamatosan hirdetnek szabad állásokat.

Kelemen Tibor hozzátette: az elmúlt hónapban 300 új munkanélkülit vettek nyilvántartásba, így a decemberi 7,2 százalékról januárban 7,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi mutató. A huzamosabb ideje állástalanok többsége faluról származik, 30 és 49 év közti, alacsony az iskolázottságuk és szakképzetlen. A 7000 háromszéki munkanélküliből 5500 nem fejezte be tanulmányait, közel 1200-nak középfokú végzettsége van, és 269 állástalannak van egyetemi végzettsége.

A Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője abban bízik, hogy tavasszal, amikor az építkezési cégek újrakezdik tevékenységüket, fellendül a munkaerőpiac. A háromszéki építőipari vállalkozások már írásban jelezték, hogy március-áprilisban 150 személyt alkalmaznak újra. 

Kimaradt?