banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Módosító javaslat: még több elektronikus nyomkövetőt beszerzését javasolja a szenátus elnöke

A szenátus nemzeti liberális párti (PNL-s) ügyvivő elnöke 15 millió lejjel növelné az elektronikus nyomkövetők beszerzésére és a családon belüli erőszakot elkövető személyek megfigyelésével járó költségekre szánt jövő évi keretet. A költségvetési törvény tervezetét módosító javaslatot vasárnap nyújtotta be Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu, a szenátus ügyvivő elnöke | Fotó: AgerpresKözleményében a törvényhozó hangsúlyozta: az első tíz hónap statisztikái azt mutatják, hogy tavalyhoz képest 13,4 százalékkal, több mint 46 ezerre nőtt a családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények száma Romániában, ugyanakkor csaknem 11 ezer ideiglenes távoltartási parancsot adtak ki, amelyek közül több mint 4 ezret később megerősített a bíróság. „Nagy problémával állunk szemben, amelynek a leküzdése nehéz, és nem megy egyik napról a másikra. De a megelőzést és ellenőrzést szolgáló hatékony eszközök kiterjesztésével a családon belüli erőszak áldozatai, hozzátartozóik és a társadalom is nagyobb biztonságban lesz” – fogalmazott.

Az ügyvivő házelnök módosító javaslata értelmében a 15 millió lejt további ezer darab nyomkövető bilincs beszerzésére és a megfigyeléssel járó személyzeti költségek fedezésére fordítanák.

Alina Gorghiu emlékeztetett, hogy az elektronikus megfigyelőrendszert október 1-jétől kezdték el alkalmazni egy kísérleti projekt keretében, és azóta 56 nyomkövető lábbilincset szereltek fel családon belüli erőszakot elkövető személyekre. A kezdeményezés nagyobb védelmet nyújt az áldozatoknak, akik a működőképes megoldás ismeretében bátrabban fordulnak a hatóságokhoz – érvelt a politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?