banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Módosítják a szülői nyilatkozatot, mert a mostani formanyomtatvány hiányos

Módosítani fogják azt a nyilatkozatot, amellyel a szülők hozzájárulhatnak, hogy gyerekeiket koronavírusra teszteljék az iskolában – nyilatkozta a Realitatea Plus szombat késő esti műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta: a nyilatkozathoz még információkat kell hozzáadni, hogy azok „összhangban legyenek a vonatkozó jogszabályokkal”. Mint mondta, „valaki sietett” és az egészségügyi minisztérium honlapján és Facebook-oldalán megjelent formanyomtatványból információk maradtak ki.

Hangsúlyozta: a szülőket nem kötelezik és nem is kötelezhetik arra, hogy aláírjanak egy ilyen nyilatkozatot, és arra sincs semmilyen szabály, hogy a nyilatkozatot az első iskolai napon kell leadni. Kifejtette: amennyiben a szülő nem járul hozzá, hogy a gyereket teszteljék az iskolában, akkor a családorvoshoz viszik, aki majd eldönti, hogy mi a teendő.

Az egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy honlapjára és a Facebook-oldalára is feltöltötték azt a formanyomtatványt, amiben a szülők kinyilváníthatják belegyezésüket, hogy a gyereket koronavírusra teszteljék az iskolában. Vlad Voiculescu tárcavezető emlékeztetett: a tesztet kizárólag a szülő előzetes írásos beleegyezésével lehet elvégezni.

Voiculescu arról biztosított, hogy az iskolák már kaptak, vagy a közlejövőben kapnak megfelelő számú antigén gyorstesztet, hogy a vizsgálatokat elvégezhessék. A tesztelést az iskolaorvosok végzik, akiknek kötelességük lesz legtöbb 24 órán belül jelentést tenni az esetről.

Tesztelni kell azokat a tanulókat is, akik a pozitív teszteredményű diák kontaktszemélyei voltak (ha van erre szülői engedély), illetve azokat a tanárokat is, akik a gyerekkel érintkeztek. Amennyiben nincs írásos szülői engedély a gyerek tesztelésére, fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal.

A miniszter szerint létfontosságú, hogyha egy esetre fény derül, minél gyorsabban és operatívabban le tudják tesztelni a többi tanulót, ezért azt ajánlotta, hogy a szülők adják beleegyezésüket, hogy mintát vehessenek a gyerektől.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?