Mintegy 50 ezren forgatagoztak

„Az időjárás és a közönség is igazán velünk tartott az elmúlt napokban, így méltóképpen ünnepelhettük meg a Vásárhelyi Forgatag tízedik kiadását” – összegezték kedden a rendezvény szervezői. Becsléseik szerint több mint 50 ezren fordultak meg a Vásárhelyi Forgatag különböző programpontjain. A legnépszerűbbek a vasárnapi rendezvények és azon belül is az Edda-koncert volt, melyen talán sosem látott tömeg volt a Marosvásárhelyi Várban.

A városnéző séták, színházi előadások, sportprogramok mellett a Kultúrpalotában balett-előadással, szimfonikus zenei koncerttel és nótaesttel szórakoztatták a közönséget a Vásárhelyi Forgatag ideje alatt.

Fotók forrása: a Vásárhelyi Forgatag szervezői

Nézőből nem volt hiány, inkább azt tapasztalták a szervezők, hogy nem volt elég hely az érdeklődőknek, emelték ki a főszervezők, Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke és Jakab Orsolya kiértékelő sajtótájékoztatójukon kedden.

A hétvégi programokon a Marosvásárhelyi Várban a totyogóktól az iskolás gyerekekig, a fiataloktól az idősekig mindenki találhatott a maga számára megfelelő programokat, legyen az kézműves tevékenység, múzeumpedagógiai foglalkozás, kiállítás, könyvbemutató, Lego-építés vagy VR-szemüveg.

A szervezők úgy tapasztalták, eddig idén voltak a legnépszerűbbek a kerekasztal-beszélgetések.

„Többször voltak próbálkozásaink különböző kerekasztal-beszélgetések, előadások szervezésére, de úgy tűnik, ez az idei évre teljesedett ki. Izgalmas beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők, és talán minden eddiginél több volt az érdeklődő ezeken” – mutatott rá Jakab Orsolya.

Találkozhatott a közönség például Varga Csaba hegymászóval, de zajlottak beszélgetések a meddőség és a lombik, valamint a környezetvédelem témában is. „Annak ellenére volt nagy keletje ezeknek az előadásoknak, hogy két másik sátornál is voltak hasonló műfajú programok: az RMDSZ Beugró sátrában, valamint az MCC-sátorban is” – emelték ki a sajtóközleményükben.

Jakab Orsolya szerint „most ért meg igazán a rendezvény arra, hogy ne egy zenei fesztiválként tekintsenek rá, hanem egy igazán tartalmas rendezvény legyen, ahol a minőségi programoknak van értéke”.

Tíz, a Forgatagot támogató személynek adták át a frissen alapított Bethlen Zsuzsanna-díjat a rendezvény tízedik évfordulója apropóján.  „A lista nem teljes, a következő években folytatjuk a díjátadó hagyományát. Évente két elismerést adunk majd át” – mondta Szente Katalin.

A szervezők becslése szerint a Vásárhelyi Forgatag vasárnapi záró napján és az Edda-koncerten mintegy 20 ezren voltak a Marosvásárhelyi Várban, de a hat nap alatt a 350 programpontra mintegy 50 ezer ember volt kíváncsi és látogatott el.

Szente Katalin elmondta, a rendezvényt az emberek lelkesedése, a közösségben és közösségért való munka viszi előre: „ha nem lenne ennyi tevékeny és kreatív ember Marosvásárhelyen – aki nem csak marosvásárhelyi –, akkor valószínűleg Vásárhelyi Forgatag sem lenne.”

A Marosvásárhelyért Egyesület és a Parapács Egyesület mellett még mintegy 55 partnerszervezet vett részt a programtervezésben, gazdagítva a kínálatot.

Szente Katalin elmondta, jövőre is lesz Vásárhelyi Forgatag, a tizenegyedik, mely augusztus 27. és szeptember 1. között zajlik majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?