Mindennapos: feltörik a kukákat a visszaváltható palackokért

Amióta beindult a betétdíjas visszaváltó rendszer, az italcsomagolások után keresgélők naponta rongálják a városi kukákat, hogy összegyűjtsék a műanyag palackokat. Iaşi-ban például a térfigyelő kamerák rögzítették, ahogy feltörik a kukákat, Nagybányán pedig lyukat vágnak a konténerek oldalán.

A köztisztasági vállalat képviselői azt állítják, rengeteg eszközzel próbálták megakadályozni a rongálásokat, de eddig semmi nem vált be. Az italcsomagolásokat kereső személyek rendkívül kreatívak és kitartóak, néhányan átpréselik magukat a szűk nyílásokon, majd bentről kinyitják az ajtót és elviszik, amit találnak.

Fotó: Digi24

A Máramaros megyei Nagybányán sem jobb a helyzet, a megyei köztisztasági vállalat is felhívta a figyelmet az új jelenségre, ugyanis az utóbbi időszakban a városban rengeteg kukát megrongáltak.

„Minden héten több tucatnyi kukát tesznek tönkre, ugyanis azt remélik, hogy találnak SGR logóval ellátott csomagolást, amelyet 50 baniért visszaválthatnak az automatáknál” – írja Facebook-bejegyzésében a köztisztasági vállalat. Hozzátéve: a szemétgyűjtő konténereket kemény tárgyakkal zúzzák szét, vagy lyukat vágnak az oldalán és rendszerint gyerekeket küldenek be, hogy válogassanak a szemét között.

Fotó: ADI Deșeuri Maramureș/Facebook

A köztisztasági vállalat arra kéri a lakosokat, hogy a „csomagolásokat lapítsák ki, mielőtt a kukába dobnák”, mert így senki nem tudja azokat felhasználni, bár észszerűbb tanács lett volna, ha azt javasolják az embereknek, hogy inkább váltsák vissza a palackokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?