Emlékeztető: indul a betétdíjas visszaváltási rendszer

Csütörtökön indul a betétdíjas visszaváltási rendszer, ami azt jelenti, hogy 50 banis betétdíjat kell fizetni az üzletekben vásárolt olyan italokért (víz, üdítő, sör, cider, bor, tömény italok), amelyeknek már az SGR-logóval ellátott csomagolásuk van.

Fontos, hogy a csomagolások épek legyenek, hiszen csak így olvasható le a vonalkód. Ezek a termékek, amelyek a betétdíjas visszaváltási rendszer részét képezik, a rendszer november 30-i indulását követően több hónap alatt fokozatosan kerülnek a boltok polcaira, attól függően, hogy a piacon milyen készletek állnak rendelkezésre a visszaváltási rendszerben nem szereplő, korábban csomagolt termékekből. gyűjtőpontokra.

Illusztráció: Pexels

A csomagolások bármelyik üzlet visszaváltási pontjánál visszaválthatók a pénztárblokk felmutatása nélkül. A kisebb boltokban, ahol valószínűleg az elárusítók veszik át a csomagolásokat, a vásárló készpénzben kapja vissza a betétdíjat. A szupermarketekben, ahol valószínűleg visszaváltó automatákat állítanak fel, a vásárló a visszaváltott csomagolások után járó garancia értékének megfelelő utalványt kap a géptől, amit az üzletben felhasználhat vásárlásra, de akár készpénzre is válthatja a pénztárnál vagy az erre kialakított ügyfélszolgálatnál.

Eddig 13 ország vezette be a rendszert, ehhez csatlakozik Románia is, az ország pedig esettanulmány szerepét is betölti a többiek számára, hisz méreteiben is óriási a vállalkozás: évi hétmilliárd italcsomagolás újrahasznosítását tűzte ki célul.

Erdélyben nyílt meg az első regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központ

Megnyitotta hétfőn az ország első regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központját a betétdíjas visszaváltási rendszert működtető RetuRO SGR Rt. a Kolozs megyei Bonchida község ipari parkjában. Egybehangzóan történelmi pillanatnak nevezték ezt Marcel Ciolacu miniszterelnök, Gemma Webb, a RetuRO Rt. ügyvezető igazgatója, Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter és a gyártók képviselői.

A következő 12 hónapra a cél az italcsomagolások legalább 65 százalékát újrahasznosítani. Az elmúlt egy évben a RetuRO csapata 85 millió eurós anyagi alapot szerzett, rekordidő alatt elkészült az internetes platformja a rendszernek, 80 százaléka az italgyártóknak regisztrált a betétdíjas rendszerbe, partnereket találtak a 17 központ technikai felszerelésére, valamint a szállításhoz, a lakosságnak szóló kampányt szerveztek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?