Mikor választunk? - Hétfőn folytatódnak a koalíciós egyeztetések 

Hétfőn ismét tárgyal a választások összevonásáról a két kormánypárt, miután a múlt heti megbeszélések nem vezettek eredményre. A legesélyesebb forgatókönyv szerint a helyhatósági választásokat ugyanazon a napon tartják meg, mint az európai parlamenti megmérettetést, azaz június 9-én. Terítéken van a törvényhozási választások és az elnökválasztás első fordulójának összevonása. is. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök a múlt héten kijelentette: mindegyik forgatókönyv napirenden van, s elsődleges cél a megmérettetések időpontjának mielőbbi meghatározása. Sajtóértesülések szerint arra minimális az esély, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt közös jelöltet indítson az államfőválasztáson.  

Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu: folytatódnak az egyeztetések Fotó: Agerpres

Az ellenzék arra figyelmeztet, hogy kevesebb mint hat hónappal a nyári európai parlamenti választások előtt bármilyen törvényi változtatás sértheti a Velencei Bizottság ajánlásait, de Románia alkotmányát is. A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Románok Egyesüléséért Szövetség is jelezte: a döntést követően alkotmánybíróság kontrollt kérnek. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy interjúban azt mondta, nincs alkotmányossági akadálya az összevonásnak, mivel azt az alaptörvény nem tiltja, tövényeket viszont változtatni kell a terv megvalósításához.

A kormány fő érve szerint az összevonás ösztönözné a választási részvételt, ami legitimebbé tenné a megmérettetést. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?