banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Mi legyen a csíkszeredai szökőkutak sorsa?

Lakossági konzultációt indít a csíkszeredai szökőkutakról a város polgármesteri hivatala. A hargitai megyeszékhely vizes építményei azért kerültek az érdeklődés középpontjába, mert némelyik nem üzemel, akad közöttük teljesen elavult és olyan is, amely jelenleg ebihalak bölcsője.

Több Csíkszeredával kapcsolatos internetes fórumon beszédtéma a város köztéri szökőkútjainak állapota, sorsa. A napokban született bejegyzések szerint némelyiket be sem üzemelték, míg több esetében panaszkodtak arra, hogy nem elég tiszták, sőt, olyan is akad, amelyikben békaporontyok nevelkednek. A nyári időszakban esetenként az is problémát okoz, hogy vannak olyanok, akik a szökőkutak vizében keresnek menedéket a hőség elől.

A jelenségekre válaszul Csíkszereda polgármesteri hivatala online kérdőíves formában lakossági véleményeket vár a következő két hétben, majd szakemberek bevonásával keresik a megoldást az esetleges változtatásokra. Minderről Korodi Attila polgármester számolt be csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.Korodi Attila | A szerző felvételei

A városvezető kiemelte: a megyeszékhely belvárosának legutóbbi átfogó felújítása során vizes felületeket is kialakítottak, ám az azóta eltelt időszak „nem igazolta vissza az akkori technikai tervek célszerűségét”.

Szemléltetésként a Szabadság téren jelenleg nem működő szökőkutat említette, amely számos bosszúságot okozott a város lakosságának. A kisebb medencéből, ivókútból és vízköpőkből álló objektum pangó vizében jelenleg ebihalak tenyésznek, amiről a sajtó képviselői is meggyőződhettek a helyszínen.

A szökőkutak meghatározzák a város arculatát

„A szökőkutak sorsa a következő években is meghatározza a városunk arculatát” – fogalmazott a városvezető. Ezért július 18-ig tartó közvitára hívták meg a csíkszeredai lakosokat. „Arra kérjük a csíkszeredaiakat, hogy a jelenleg a városban lévő szökőkútrendszereinkről mondjanak véleményt. Melyiknek van, melyiknek nincs létjogosultsága. Amelyikek létjogosultsága van, szükséges-e átalakítani? Amelyiknek nincs létjogosultsága, mit gondolnak helyette?” – sorolta a konzultáció elemeit Korodi Attila.

A magyar és román nyelven is elérhető kérdőívet online formában lehet elérni július 18-ig ezen a linken.

Okoslámpákat tesztelnek

Intelligens jelzőlámparendszerrel tenné gördülékenyebbé a forgalmat a csíkszeredai városháza a Márton Áron Főgimnázium melletti útkereszteződésben. A régi slámpák cseréje péntektől vasárnapig tart, az új lámpák hétfőtől működnek. A Szék útja, a Márton Áron, a Nagyrét és a Taploca utca találkozása a város egyik legtúlterheltebb kereszteződése, egyben az egyetlen Csíkszeredában, amelyet jelzőlámpák irányítanak. A jelzőrendszer azonban régi, gyakran beáznak és elromlanak a lámpák, nehezen szervizelhetők.

„A közlekedéssel foglalkozó szakemberek szerint túl nagy a forgalom ahhoz, hogy a körforgalom megfelelően érvényesülhessen, ezért az okos szemaforok mellett érveltek. Ez alapján döntés született, és pénteken elkezdődik a jelzőlámpák cseréje” – közölte a városháza sajtószolgálata.

A korszerűsítés a járda alatti vezetékek lehelyezésével és az alsó jelzőlámpák szerelésével kezdődik pénteken, a hétvégi napokon pedig a felső lámpák cseréje következik darusautó bevetésével, ezért az arra közlekedők kisebb torlódásokra számíthatnak. Az online működtethető lámpák mellé kamerákat is felszerelnek, amelyek számlálják a négy irányból érkező autós forgalmat, és a számok alapján irányítják azt, összehangolva ezzel a gyalogosok átkelését is.

Az intelligens működésre hétfőtől áll át a rendszer, és a lámpák minden nap – a hétvégét is beleértve – 5.00 és 23.00 óra között váltják a színeket, éjszaka pedig sárgán villognak, tudtuk meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?