banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Mi a teendő, ha valaki visszamondja a második AstraZeneca-oltást?

Bár Románia folytatja az immunizálást az AstraZeneca oltóanyagával, és szakemberek szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna, a brit-svéd oltóanyaggal kapcsolatos hírek többeket elbizonytalanítottak. Valeriu Gheorghiță katonaorvost egy televíziós műsorban arról kérdezték, mi a teendő akkor, ha valaki megkapta az első dózis AstraZenecát, de a másodikat már nem akarja beadatni.

A romániai oltási kampány koordinátora mindenekelőtt leszögezte, a legjobb, ha a második dózist is ugyanabból a típusú vakcinából kapjuk, mint az elsőt - számolt be a news.ro.

Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy a második AstraZeneca-oltást visszamondja, szerinte az első szúrástól számított 4-8 héten belül be lehetne adni egy másik típusú vakcinát is. Ebből azonban elméletileg elég egyetlen dózis is, tehát nem kellene teljesen elölről kezdeni az immunizálás folyamatát.

Valeriu Gheorghiță szerint ugyanakkor meg kell várni az Európai Gyógyszerügynökség ez ügyben hozott döntését, és majd ennek függvényében dönt Románia is a továbbiakról.  

Mint ismert, az AstraZeneca vakcinája esetében 8 hét különbséggel adják be a két dózist, a Pfizer-BioNTech oltásánál 3 hét kell elteljen a két szúrás között, míg a Moderna-vakcinát kapó személyeket 4 hét különbséggel oltják be Romániában.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?