Mesterterv készül a turisztikai lehetőségek kihasználására

Csíkszeredában sajtótájékoztató keretében mutatták be a Hargita-Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás készülő mestertervét, valamint a Madarasi-Hargita fejlesztési stratégiáját. Az eseményen számos érdeklődő, közbirtokossági vezető vett részt, valamint néhányan az érintett települések polgármesterei közül is képviseltették magukat.

Madár Zsolt, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója köszöntőjében aláhúzta: a mesterterv azért szükséges, hogy átfogóan, egységesen lehessen fejleszteni a térséget, ugyanis átfogó stratégiára van szükség, a többi között a villany-, szennyvíz-, ivóvízhálózat korszerűsítése terén is, valamint az erdei turizmus és a legvonzóbb turisztikai központok fejlesztését illetően is.

Madár Zsolt, Borboly Csaba és Csák László | A szerző fotója

Egy mindenki számára igazodási pontot jelentő jövőkép felvázolásához, közös gondolkodásra van szükség, amire közösségeink, polgármestereink nélkül nincs lehetőség – ezt már a Hargita Megyei Tanács elnöke jelentette ki. Borboly Csaba rámutatott: ilyen magas nívójú társulási forma ebben az országban jelenleg nem ismert, ezáltal olyan programok megvalósítása lehetséges, ami által Hargita megye turisztikai desztinációként megerősödhet. A megvalósításokhoz a megyei tanács fog forrásokat biztosítani. A megyeelnök megjegyezte, az előmenetel lassacskán halad, de ez sajnos a rendszer átbürokratizáltsága miatt van. „Keressük az erősségeket, a kompromisszumokat, valamint, hogy az EU-s forrásokat célzottan le lehessen hívni egy közös jövőkép megvalósítása érdekében” – mondta Borboly Csaba.

Csák László tervező, a mesterterv készítője fontosnak tartotta közölni, hogy a mesterterv végleges arculatának kialakításához várják a lakosság csatlakozását is, hogy a folyamatba bekapcsolódva elmondják véleményüket, mindezt itt tudják megtenni.

A tervező az elképzelésekkel kapcsolatban a többi között hangsúlyozta, hogy a térséget egy kompakt egészként szeretnék kezelni: családbarát, természetbarát turizmust javasolnak, számos kerékpárúttal és gyalogúttal, a fellendülőben lévő hétvégi turizmus kihasználását, a vendégéjszakák növelését. A mesterterv hangsúlyozottan nem a síturizmus fejlesztéséről szól – bár lesznek ilyen elemek is benne – a térség olyan fejlesztésére koncentrál, amiben az összes szezon ki van használva.

Archív fotó: Facebook/Madarasi-Hargita

Csák felhívta a figyelmet, hogy a 2000 méter alatti hegyek jövőképe nem a sízés lesz, mert a hómennyiség évről évre csökken, a hóágyúzás pedig elég drága és tartós hideg kell hozzá, kevés a hó és egyre ritkább és az átlaghőmérséklet is növekszik.

A mesterterv bemutatását követően a jelenlévő községek polgármesterei – Parajd, Csíkcsicsó, Székelyvarság, Zetelaka, Szentegyháza – is felszólaltak, elmondták meglátásaikat, javaslataikat. Mindannyian üdvözölték a kezdeményezést, támogatásukról biztosították azt, és hangsúlyozták az együttműködés fontosságát. Egyetértettek abban, hogy bár a telek egyre gyengébbek, azért nem kell lemondani a téli turizmusról, viszont szükséget a többi évszakot is kihasználni. A medveprobléma is szóba került, ugyanis a turistákra nézve is veszélyt jelent a nagyvad, ezért nem biztos, hogy előnnyel jár „ha tele vagyunk macival” - jegyezte meg egyikük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?