FRISSÍTVE – Memorandumban vállalják: teljesítik a tanárok követeléseit

FRISSÍTVE: A kormány memorandumot fogad el az új bértörvény alapján az oktatási dolgozók béremeléséről. Az oktatási szakszervezetek még nem reagáltak erre a döntésre, így még nem derült ki, folytatódik-e a harmadik hete tartó sztrájk. FRISSÍTÉS: A szakszervezetik elemzik a memorandumot, nem fújták le a sztrájkot. 

Nicolae Ciucă miniszterelnök az oktatási szakszervezetek képviselőivel folytatott telefonos megbeszélést követően felkérte az oktatási és a munkaügyi minisztériumot, hogy terjesszenek a kormány elé egy memorandumot az új bértörvény által az oktatási alkalmazottaknak biztosított fizetésemelésekről, áll a kormány szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Fotó: gov.ro

A memorandumot a csütörtöki kormányülésen fogadják el, majd közzéteszik a hivatalos közlönyben, ezzel is megerősítve, hogy a kormány garanciát vállal arra vonatkozóan, hogy az egységes bértörvényben prioritást élvez az oktatás, a pályakezdő pedagógusok megkapják az országos bruttó átlagbért.

A memorandumban foglalt kormányzati garanciákra a kormánykoalíció vezetői is politikai kötelezettséget vállalnak.

„Olyan időszakban vagyunk, amikor minden egyes nap késlekedés egy egész diákgeneráció jövőjét befolyásolhatja. Még mindig több százezer diák és szüleik élnek abban a félelemben, hogy a gyerekek nem tudnak vizsgázni, nem tudnak vizsgázni. Ennek véget kell vetni” – mondta Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője pedig arról beszélt, kötelezettséget vállalnak, hogy a közpolitikák középpontjába az oktatást helyezik.

Elemeznek, még nem fújták le a sztrájkot 

Megvárják, a memorandum közzétételét a Hivatalos Közlönyben, hogy lássák annak pontos szövegét, mondta George Purcaru, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) alelnöke. Elemezni fogják a politikai megállapodást, mérlegelve annak jogi következményeit, mert nem akarnak csak ígéretekkel maradni, tette hozzá.

„Kértük, hogy a Hivatalos Közlönyben jelenjen meg egy normatív jogszabály, és kértük, hogy a bértörvényt ne fokozatosan, hosszú idő alatt vezessék be, hanem már 2024-től, lehetőleg januártól. Ehhez a követelésünkhöz ragaszkodunk” – mondta a bizalmi.

Hozzátette, nem fogadják el a bérek három év alatt történő fokozatos emelését, mert a pályakezdő tanárok és az országos átlagbér közötti különbség nem olyan nagy, hogy ezt indokolná. A memorandum nyilvánosságra hozott szövegében nincsenek határidők, hogy mettől meddig alkalmaznánk az abba foglalt elveket, holott ez számukra kiemelten fontos. „Sok megállapodást írtunk már alá, amelyeket nem tartottak be, ezért természetes, hogy egyértelmű garanciákat kérünk, amelyeket a Hivatalos Közlönyben tesznek közzé” – mondta Purcaru.

Tüntetés Bukarestben | Fotó: Agerpres

A Digi24 hírtelevíziónak elmondta, nem hívták őket tárgyalásra a kormányhoz. A sztrájkot a pedagógusok robbantották ki, és ők is fogják leállítani, jelenleg a tanügyi alkalmazottak mintegy 86 százaléka sztrájkol, összegzett a szakszervezeti alelnök.

 A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor szerdán azt nyilatkozta, hogy az általános sztrájk akkor fog véget érni, amikor a kormány a tanügyi alkalmazottak által is elfogadott megoldással áll elő. Ugyanakkor bejelentette, hogy csütörtökön vagy pénteken újabb nagyszabású tüntetést tartanának Bukarestben, 20 ezer személy részvételével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?