Megszavazták az aradi költségvetést, a magyarokat sem felejtették ki belőle

A városi képviselőtestület pénteki ülésén megszavazták Arad 2021-es költségvetését, benne azokkal a tételekkel, amelyek a magyar intézmények és kulturális programok működéséhez, illetve megszervezéséhez szükségesek.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a helyi büdzsét 702,7 millió lejben állapították meg, és a 23 tagú tanács 20 szavazattal fogadta el. A Nemzeti Liberális Párti (PNL) többség mellett az USR–PLUS pártszövetség, valamint az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) két-két képviselője is támogatta a tervezetet, csak a szociálliberális szövetség (gyakorlatilag a szociáldemokraták) listáin bejutott három tanácsos nem szavazta azt meg – emelte ki a közleményben Călin Bibarț PNL-s polgármester.

A legnagyobb vita az Aradi Filharmóniának szánt összegek miatt alakult ki: az elmúlt hetekben a sajtó és a közösségi oldalak a kulturális intézményt érintő létszámleépítési tervektől volt hangos. Az öt párt végül abban egyezett meg, hogy egymillió lejjel egészíti ki a filharmónia bérkeretét, de a Szociáldemokrata Párt (PSD) négymilliót szeretett volna kieszközölni. Ilie Cheșa PSD-s képviselő és Bognár Levente RMDSZ-es tanácsos között kiabálásig fajuló vita alakult ki, ami során a magyar testületi tag visszautasította a vádat, hogy nem támogatják a kultúrát, és azt kérte a szocdemektől, hogy ne próbálják politikai célra felhasználni az intézményt.

A filharmóniának végül egymillió lejt szavaztak meg pluszban; az egészségügynek ugyanennyivel toldták meg a költségvetését, 450 ezer lejt különítettek el a Ioan Slavici-színháznak. A polgármester szerint az idei költségvetés kidolgozásakor a fejlesztésekre, infrastrukturális beruházásokra, az egészségügyre, az oktatásra és a parkosításra fektették a hangsúlyt.

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2021. április 16., péntek

Az RMDSZ közlése szerint a magyar intézmények idén is hozzájutnak költségvetési forrásokhoz. A magyar történelmi egyházak 120 ezer lejt kapnak, a hagyományos magyar kulturális rendezvényeket 440 ezer lejből szervezhetik meg, az Aradi Kamaraszínház költségvetése 350 ezer lej lesz.

(Nyitóképen: az aradi tanács ülése | Fotó: a polgármesteri hivatal sajtóosztálya)

Kapcsolódók

Kimaradt?